back to top
KezdőlapFormula 1Katasztrófa, düh, mindenki hibás – áll a bál a Mercedesnél a Magyar Nagydíj...

Katasztrófa, düh, mindenki hibás – áll a bál a Mercedesnél a Magyar Nagydíj időmérője után

-

Alighanem senki sem tette zsebre azt, amit Toto Wolfftól, a Mercedes csapatfőnökétől kapott a Magyar Nagydíj időmérő edzése utáni csapatmegbeszélésen, az osztrák üzletember ugyanis eléggé kiakadt a csapata teljesítményén.

Miután zsinórban két futamot nyert, két hete ráadásul már nem szerencsével, hanem erőből nyert, a tavaly a Hungaroringen pole pozícióból induló Mercedes úgy érkezett a Magyar Nagydíjra, hogy minden esélye megvan egy újabb remek szereplésre. Ehhez képest az időmérő edzésen csak az 5. és a 16. helyet szerezték meg, amit sem Toto Wolff csapatfőnök, sem George Russell nem tudott szó nélkül hagyni.

„Ez totális alulteljesítés volt szó szerint mindenkitől, akinek itt köze van a csapathoz. A Q1-ben elveszíteni egy autót nem történhet meg sem a pilóta, sem a csapat részéről. Végső soron egyszerűen csak nem volt meg a tempónk. Nagyon-nagyon csalódáskeltő nap – forrongott Wolff a Sky Sports-nak. – Az autó lehetett volna két tizeddel lassabb, de folyamatosan fel-le jojóztunk a gumihőmérséklettel, és nehéz volt olyan autót adni [Hamiltonnak], ami tapad. [Russell] úgy gondolja, hogy meg kellett volna csinálnia az első kört [a Q1-ben], amikor Lewis első lett. Azt mondta, hogy valószínűleg túl könnyedre vette. Aztán ott van az, hogy egy körrel kevesebb üzemanyagot tettünk az autóba, de más volt a futási terv. Gyors-lassú-gyors volt a terv, de ő úgy döntött, hogy három gyorskört megy. Összességében 70%-ban a csapat hibája, hogy nem rakott még egy környi üzemanyagot az autóba.”

George Russell, Mercedes, Magyar Nagydíj
Russell is hibázott, de a csapat nagyobbat / Fotó: Sebastian Kawka / Mercedes

Russell a Q1-ben úgy esett ki, hogy amikor a szemerkélő esőben elindult az időmérő, sokkal rosszabb kört ment első nekifutásra, mint Hamilton, majd a Sergio Pérez balesete miatti megszakítás után ugyan javított és feljött a 10. helyre, nem tudott menni még egy kört, mert nem volt elég benzin a W15-ösben. „Az eleje az én saram, nem gondoltam, hogy ismét esni fog, ezért úgy voltam vele, hogy a pálya gyorsulni fog – indokolta meg a kétszeres futamgyőztes, hogy miért nem igyekezett jobban az első mért körében. – Az első körben túl könnyedre vettem, aztán hirtelen elkezdett esni, és az lett volna a legfontosabb kör. De végül nem számított, mert a végén volt a leggyorsabb a pálya, de nem volt benzin az autónkban, hogy befejezzük a Q1-et. Fogalmam sincs, ez hogyan történhetett, teljes katasztrófa.”

Russell a töltőkörrel kettéválasztott két gyorskör helyett zsinórban három gyorskört ment, ami nyilván több benzint égetett el, de ő és Wolff is úgy véli, hogy erre az eshetőségre fel kellett volna készülnie a csapatnak. Russell szerint „túloptimalizálták” az üzemanyag-mennyiséget és nem vették figyelembe a körülményeket. Az Osztrák Nagydíj győztese úgy véli, nagy lehetőséget szalasztottak el, és nem engedhetik meg maguknak ezt.

„Soha nem veheted le a szemed a labdáról. Rendesen le kell ülnünk csapatként és megértenünk, hogy mi történt. Megvan az autónk ahhoz, hogy a legjobb háromba kerülésért harcoljunk, és nem kellene kiesnünk a Q1-ben. Lewis is éppen, hogy bejutott a Q3-ba. Eléggé mérges vagyok most, mert annyira gyors autónk van, és nem dobhatunk el így lehetőségeket. Nehéz verseny lesz, amelyen így is képesek lehetünk felzárkózni, talán a legjobb hatba kerülésért harcolni, de a 16. helyről nem lesz könnyű” – tekintett a vasárnapra.

Egyedül Lewis Hamilton volt az, aki nem bosszankodott, de azért ő is többet várt. „Azért jöttünk, hogy megpróbáljunk elöl lenni, az ember pedig soha nem lehet elégedett – nyilatkozta a Sky Sports-nak. – Szerintem nem végeztünk rossz munkát, mindent megtettünk, amit tudtunk. Viszonylag jó tempóra volt képes az autó, de amikor meleg lesz, nem vagyunk különösebben gyorsak. Az időmérő elején sokkal hűvösebb volt, akkor gyorsak voltunk, de amint elkezdett melegedni az idő, mások begyorsultak, mi meg belassultunk, vagy legalábbis nem gyorsultunk.”