back to top
KezdőlapFormula 1Fontos változás jön Monzában, belenyúlnak a vonalvezetésbe

Fontos változás jön Monzában, belenyúlnak a vonalvezetésbe

-

Olasz források szerint negyed évszázada nem látott változás érkezik idén az Olasz Nagydíj helyszínén: a pálya módosítása apró, de jelentős, és alighanem ösztönözni fogja a csatákat.

A monzai pálya egyik fő előzési pontja az első kanyar, vagyis a Rettifilo sikán – egyúttal viszont az elsőszámú veszélyzóna is. A jobb-bal lassító rendkívül szűk, így a rajtokat követően szinte lehetetlen úgy megérkeznie oda a mezőnynek, hogy néhány autó össze ne koccanjon, mások pedig a sikán átvágására ne kényszerüljenek. A későbbi csaták során pedig célszerű az előzési manővert már a célegyenesben vagy legkésőbb a féktávon abszolválni, mert ha a két autó egymás mellett akar befordulni a lassítóban, az mindig rizikó, és ritkán történik meg érintkezés vagy pályaelhagyás nélkül.

Ezen változtat a 2024. szeptember 1-jei futamra a pálya vezetősége, alkalmazkodva a Forma-1 modernizációs követelményeihez. A Hungaroringhez hasonlóan Monzában is komoly átalakítások zajlanak a nézői élmény fokozása érdekében, ezek azonban egy ponton a pálya nyomvonalát is érintik. Az f1ingenerale.com légi felvétele szerint ugyanis jelentősen kiszélesítették az első sikánt – talán másfélszeresére nyúlik az aszfaltozott rész a jobb-bal kanyarkombinációban, elősegítve, hogy az elmúlt 15 év szabályváltozásai során látványosan megnövekedett autók könnyebben elférjenek egymás mellett.

A régi és az új kanyart összehasonlító kép nagyobb felbontásban itt megnézhető.

A kanyar átszabása által néhány méterrel alighanem a pálya hossza is módosul majd, amire 24 éve nem volt példa. Legutóbb 2000-re változott a monzai vonalvezetés, akkor teljesen újraprofilozták a Rettifilo sikánt, amely addig dupla bal-jobb kanyarból állt. Az azóta eltelt időszak a leghosszabb a naptárban 1950 óta szereplő Monza életében, amely során egyáltalán nem változtattak a nyomvonalon.