back to top
KezdőlapFormula 1Norris elvesztett egy pár cipőt a tűzben, a vasárnapjára is kihatással lesznek...

Norris elvesztett egy pár cipőt a tűzben, a vasárnapjára is kihatással lesznek a történtek

-

Lando Norris úgy szerzett rajtelsőséget a Spanyol Nagydíjra, hogy pár órával korábban még komoly ijedtség zavarta meg a McLarent, amikor kigyulladt a csapat motorhome-ja a paddockban. A brit szerint nem kizárt, hogy a vasárnapi felkészülését is megzavarja a szobájának hiánya.

A harmadik szabadedzés előtt tűz ütött ki a McLaren motorhome-jában, ami a csapat elmondása szerint szerencsére nem járt sérülésekkel, de a teljes személyzetnek el kellett hagynia a vendéglátó-egységet, s noha a tűzoltók megfékezték a lángokat, az épületet lezárták, és várhatóan a hétvége során már nem is térhet oda vissza senki.

A motorhome fontos központja minden csapat versenyhétvégéjének. Az istálló kulcsembereinek, így a pilótáknak is saját szobájuk van benne, de itt zajlik a teljes személyzet étkeztetése, s a sajtóesemények is. Már a tűz észlelésekor is bajtársiasan a McLaren segítségére sietett a többi csapat, majd ezt követően is a teljes paddock, az FIA és az F1 személyzetével együtt felajánlásokat tett a bajba jutott istálló számára eszközök, szobák és étkezés formájában.

Tűz a paddockban, evakuálták a McLaren motorhome-ját

„A legfontosabb, hogy mindenki biztonságban van, mindenki jól van. Egy személyt ellenőrzésre kórházba vittek, de egyébként minden rendben” – fogalmazott Norris, aki kicsit feledtette is a kellemetlenségeket csapattagjaival azáltal, hogy a 2021-es Orosz Nagydíj óta először szerzett pole-t a McLarennek. A tűzeset pillanatában neki is menekülnie kellett a motorhome-ból, és ekkor a paddockban még cipő nélkül, zokniban látták.

„Ráijesztett ez az egész csapatra, és nekem is stresszesebb volt a napom, mint szerettem volna. Elvesztettem a cipőmet, de ez a legrosszabb, ami velem történt. Azt hiszem, minden ruhadarabból maradt még egy-két szettem, és van, amit sikerült is kihozni, bár talán nem mindent ajánlatos használni közülük, mert magukba szívták a füstöt. Ezt követően nem a megszokott szobámban voltam, nem tudtam ugyanúgy relaxálni, ahogy mindig teszem. De rengeteg felajánlást, segítséget kaptunk másoktól.”

A csapatnak így egyes pályán kívüli tevékenységekben alternatív megoldásokat kellett találnia a hétvége hátralévő részére, s Norris el is árulta, hol alakították ki ideiglenesen a versenyzői pihenőhelyiségeket.

„Én fenn vagyok, a mérnöki irodában, Oscar pedig a kamion alsó részében, ami Zak [Brown] irodája. Semmivel nem volt különösebb gondunk, és én nem is vagyok az a fajta, aki ilyesmik miatt panaszkodik. Ha kell, nem csinálok semmit, és egyszerűen csak beugrok az autóba, de persze ha megvan a lehetőség, hogy pár percet magamra fordítsak és ellazuljak, akkor szeretek élni vele. Ma semmi különöset nem éreztem, de lehet, hogy holnap kicsit jobban megérzem majd, hogy nem tölthetem el csendben azt a néhány percet az indulás előtt. De nem a világ vége, szóval nem fogok morogni miatta” – mondta a brit.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown szintén elkísérte a csapatot a Spanyol Nagydíjra, s közösségi oldalán maga sem győzött hálálkodni a paddockban kapott rengeteg segítségért.