back to top
KezdőlapFormula 1Norris nem a balszerencsére mutogat: a McLarennel együtt hibáztak

Norris nem a balszerencsére mutogat: a McLarennel együtt hibáztak

-

Kanadában jó esélye nyílt Lando Norrisnak a második futamgyőzelme megszerzésére, de az első biztonsági autós fázis idején az 1.-ről a 3. helyre esett vissza.

Norris 7,5 másodpercre ellépett Max Verstappentől, miután megelőzte őt, illetve korábban George Russellt is, de a Logan Sargeant balesete miatt pályára vezényelt Safety Car-ral nemcsak az előnyét, hanem az 1. helyet is elvesztette, a brit pilóta ugyanis a mezőny többségéhez képest egy körrel később ment ki kerékcserére. A futamon 2. lett, Verstappent már nem tudta megtámadni a táv maradék részében.

A McLaren versenyzője önkritikát gyakorolt ahelyett, hogy a biztonsági autós fázis időzítésére mutogatott volna. „Ahogy az segített Miamiban, most visszavetett – mondta. – Elég időm lett volna kiállni a bokszba, de nem tettük. Csapatként együtt hibáztunk. Nem végeztünk elég jó munkát.”

Nesze, sánta, itt egy púp! – Pérez büntetést kapott Barcelonára, már Horner is türelmetlen

„Nem a szerencsén vagy a balszerencsén múlt, nem olyan volt, mint Miamiban. Rossz döntést hoztunk, ez az én felelősségem és a csapaté. Később majd megvitatjuk. Nyernünk kellett volna. Eljutottunk arra a szintre, hogy nem vagyunk elégedettek a második hellyel, már a győzelem a cél, és arról lecsúsztunk. Bosszantó.”

Az alábbi képen látható, Norris hol járt, amikor a LED-paneleken megjelent a versenyirányítás döntése a biztonsági autó bevezényléséről: valóban pillanatok alatt kellett volna mérlegelnie, mert pont jött a bokszutca előtti féktáv, és nem is biztos, hogy a versenyzőnek épp feltűnt a jelzés, a McLaren pedig csak akkor szólt a fülére a rádión, miután már átment az utolsó sikánon.

Fotó: F1TV

Sargeant balesetéről azonban már a hátsó egyenesre fordulva tájékoztatták, így elvileg megoldható lett volna, hogy az utolsó pillanatban egyenesen menjen tovább a bokszutca felé és minden eshetőségre felkészülve a McLaren fogadja őt kerékcserére.

Christian Horner, a győztes Red Bull csapatfőnöke azt is megemlítette, hogy később a McLaren szerinte túl sokáig hagyta kint a pályán Norrist az esőgumin, és ha egy körrel hamarabb váltanak, jobbak lettek volna az esélyeik az élen maradni Verstappen előtt, akinek még be kellett melegítenie a száraz pályás abroncsokat. Így amikor Norris váltott, a a holland könnyedén le tudta hagyni a bokszutcából kifelé csak óvatosan vánszorgó britet.

A McLaren részéről utólag elismerték, szólhattak volna Norrisnak, hogy amennyiben jön a biztonsági autó, menjen ki a depóba, ugyanakkor az időjárást sem látták egyértelműnek, és kicsit féltek attól, hogy a száradó pályán feleslegesen raknak fel egy újabb garnitúra átmeneti esőgumit az autóra.

Látványos animáció jelent meg Russell és Verstappen holtversenyéről