back to top
KezdőlapFormula 1Ötletelnek a versenyzők: ilyen lehetne az olimpiai autósport

Ötletelnek a versenyzők: ilyen lehetne az olimpiai autósport

-

Biztosan teljesen halott ügy, hogy az autóversenyzés valamilyen formája egyszer bekerüljön az olimpiai programba? És miért gondoljuk alapvetésnek, hogy ebben az esetben az F1-es versenyzők vennének rajta részt?

Ezeket a témákat feszegették a Forma-1-es mezőny tagjai egy a spái sajtótájékoztatón feltett kérdésre, annak apropóján, hogy Párizsban éppen zajlanak az olimpiai játékok.

A napokban már fejtegettük, az utóbbi évek fejleményei nyomán egyáltalán nem lehetetlen, hogy a gokart a jövőben bekerüljön az olimpiai programba, mint ahogyan egyszer már a múltban is osztottak érmeket egy technikai sportágban.

Egyszer már volt motorsport az olimpián, de elég csúnyán leszerepelt

Az olimpiai szellemiséggel egyedül az lenne összeegyeztethető, ha minden résztvevő azonos technikai feltételek mellett mérhetné össze képességeit, és az F1-es pilóták inkább szkeptikusak azt illetően, hogy ez megvalósítható-e.

„Mi minden két hétben az országunkat képviseljük. Bár még nem vagyunk olimpiai sportág, de szép lenne, ha a jövőben az autóversenyzőknek is megadatna ez a lehetőség, noha elég valószínűtlennek tűnik, mivel gépeket használunk – fogalmazott Fernando Alonso. – Még ha egyforma gokartokkal is próbálnának rendezni egy versenyt, valószínűleg azok sohasem lennének teljesen egyformák. Mi egy nagyon különleges sport vagyunk.”

Alonsóhoz hasonlóan Oscar Piastrinak sincs hiányérzete, elvégre nagyrészt az autósport is megadja azt az érzetet a résztvevők számára, hogy az országukat képviselik – mindenki szabadon használhatja nemzeti szimbólumait, és győzelem esetén a himnuszát is lejátsszák, így sokkal inkább rendelkezik az olimpiai életérzéssel, mint azok a csapatsportok, amelyekben a klubszintű tornák számítanak a legrangosabbnak.

„Mi a sportunkban így is büszkén képviseljük az országunkat, és azt is tudjuk, hogy a legjobbak nemzetiségtől és háttértől függetlenül is feljuthatnak a csúcsra a legtöbb esetben” – mondta Piastri.

„Mivel az autóversenyzésben az autó, a felszerelés és a körülöttünk lévő csapat mind kulcsszerepet játszanak, nagyon nehéz lenne ilyen körülmények között teljesen kiegyenlített feltételeket teremteni. Elméletben jó ötlet, de nem tudom, a gyakorlatban mennyire működhet.”

2019 óta ráadásul az autósportnak is van saját „olimpiája”, a Motorsport Games néven néhány évente megrendezett esemény, ahol számos különféle szakágban rendeznek versenyeket egy helyszínen. Ám az sem a világ legismertebb autóversenyzőinek bevonzására jött létre, és Alexander Albon úgy véli, ha lenne egy gokartverseny az olimpián, ott szintén nem az F1-es mezőny részvételére kellene számítani.

„Nem bánnám, ha lenne ilyen, ugyanakkor nem hiszem, hogy mi lennénk azok, akik elindulnának ezen a gokartversenyen. Szerintem sokkal gyorsabb és fiatalabb gokartosok vannak nálunk. Talán Fernandóra ez nem igaz, ő még ma is sokat gokartozik, de a thaiföldi versenyző szerintem nem én kellene, hogy legyek” – vélekedett a Williams pilótája.

„Az ötlet viszont tetszik, noha ahogy előttem is mondták, nem igazán vagyunk alkalmasak arra, hogy olimpiai sport legyünk. Esetleg ha mindenki egy Mazda MX-5-be ülne be, és azokkal versenyeznénk, az jó szórakozás lenne. Talán túlságosan is jó.”

Hamilton az olimpián, Norrist kiütötte a főnöke – így kezdte a nyaralást az F1-es mezőny