back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull nem mond igazat arról, mikor közölték Ricciardóval, hogy vége?

A Red Bull nem mond igazat arról, mikor közölték Ricciardóval, hogy vége?

-

Órákkal azután, hogy a Red Bull bejelentette: elválnak útjaik Daniel Ricciardóval, az ausztrál pilótát váltó Liam Lawson hosszú interjút adott a Newstalk ZB nevű új-zélandi rádiónak, amelyből érdekes részletek derültek ki.

Korábban már írtunk arról, hogy a Red Bullnak nem sikerült méltóképpen elbúcsúztatnia története egyik meghatározó, velük összesen 7 futamot nyerő versenyzőjét, mivel csak négy nappal a Szingapúri Nagydíj után tették meg a hivatalos bejelentést. Ricciardo emiatt a versenyhétvége előrehaladtával realizálta, hogy bizony tényleg ez lehet pályafutása utolsó Forma–1-es futama, és míg pénteken még csak arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy 2025-re elveszíti az ülését, vasárnap a futam után már a sírást visszafojtva búcsúzkodott.

Lawson az interjúban azt mondta, hogy „az utóbbi nagyjából két hétben” már tudta, hogy a Red Bull Szingapúr után elküldi Ricciardót és ő ülhet a helyére, „de amíg világgá nem kürtölik, nem igazán érződik valóságosnak, és nem is mondhattam senkinek.” Azaz míg az új-zélandi pilóta már Szingapúr előtt tisztában volt vele, hogy mi lesz Ricciardo sorsa, addig a nyolcszoros futamgyőztes a The-Race.com információi szerint legfeljebb csak sejthette, hogy valami készül, és a Red Bull Helmut Marko tanácsadó Formel1.de-nek mondott szavaival ellentétben nem jelentette ki neki kerek-perec, hogy itt a vége. Az F1.com-on Lawrence Barretto egyébként arról írt, hogy a megerősítés egy Christian Hornerrel lefolytatott személyes beszélgetés során, a verseny után érkezett.

Vélemény: Ricciardo végítélete már az előtt meg volt írva, hogy 2018-ban elhagyta a Red Bullt

Így aztán hiába lógott jó ideje a levegőben, hogy Ricciardónak legkésőbb 2025-ben mennie kell (miként korábban az is, hogy már az idén leválthatja Sergio Pérezt, és a mexikóit küldik el), nagyon furcsára sikerült a búcsú, a Lawson-interjú pedig felvet olyan kérdéseket, hogy akkor most az új-zélandi pilótával úgy közölték közel két héttel korábban, hogy megkapja az ülést, hogy valójában az még nem volt biztos, vagy pont, hogy csak neki mondták el, mi fog történni, és Ricciardónak nem. Bármelyik is áll fenn, egyik sem túl szerencsés megoldás, és a Red Bullra nézve kínos.

Lawson helye sem biztos jövőre?

Mivel régóta tudott volt, hogy amennyiben a Red Bull szeptember végéig nem ad neki ülést 2025-re, Lawson szabadon igazolhatóvá válik, az új-zélandi összegzése nem teljesen pontos arról, hogy mikor vált biztossá, hogy átveszi Ricciardo helyét. Ugyanakkor elmondása szerint ő már régóta abban a tudatban volt, hogy üléshez jut. „Már jó ideje ez volt a terv, vagy legalábbis minden efelé mutatott. Nyilván van a szerződésemben egy időpont, amit figyelembe kellett venni. Úgyhogy alapvetően mindig ebbe az irányba mentek a dolgok, aztán néhány héttel ezelőtt elmondták, hogy mi fog történni, és nem sokkal azután kőbe is véstük.”

Az eddig 5 F1-es futamon induló pilóta megerősítette azt is, hogy egyáltalán nem volt mindegy, hogy miként teljesít a nyári szünet elején, Monzában a 2022-es AlphaTaurival megejtett teszten, mivel az is arról szólt, hogy minél nagyobb nyomás alá helyezze őt a Red Bull, és kiértékelje, hogy miként teljesít.

Liam Lawson, RB
Lawson eddig csak néző volt, mostantól újra bizonyíthat / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

A másik érdekes kérdés pedig az, hogy miért érezte szükségét a Red Bull annak, hogy már az idén autóba ültesse őt, hiszen ha nem is kiemelkedően, de Ricciardo elfogadhatóan teljesített Cunoda Júkihoz képest, így egyáltalán nem volt égetően sürgős a lecserélése. Erre a magyarázat az lehet, hogy minél hamarabb meg akarták tudni, mennyire is jó valójában Lawson, hogy 2025-re potenciális Pérez-utódot faragjanak belőle.

Az USA Nagydíjon rögtön hátrasorolásos büntetéssel szembenéző pilóta az interjúban kérdésre megerősítette, hogy egyelőre csak 2024-re biztos a helye, és 2025-öt illetően még semmi sincs lekötve, ami arra enged következtetni, hogy a Red Bull továbbra is nagyon rövid pórázon tartja Verstappen és Cunoda aktuális csapattársát, és Lawsont az elkövetkező 6 futam során folyamatosan értékeli majd 2025-öt illetően.