back to top
KezdőlapFormula 1Ricciardo már öngyilkossági kísérlettel viccelődik – tényleg csak egy manipulált verseny mentené...

Ricciardo már öngyilkossági kísérlettel viccelődik – tényleg csak egy manipulált verseny mentené meg a karrierjét?

-

„Hozzátok vissza Piquet-t!” „Holnap megtaláljátok a lebegő testem a jégfürdőben.” Hátborzongató, de Daniel Ricciardo szingapúri időmérő utáni nyilatkozatában tényleg mintha egy állását hamarosan elvesztő F1-es versenyző végső segélykiáltásait hallanánk.

A Red Bull kiscsapatához való tavaly évközi visszatérése óta folyamatosan nagyító alatt van Ricciardo teljesítménye, maradása vagy esetleges feljebb lépése körül pedig szinte állandó a bizonytalanság, lévén többször végez csapattársa, Cunoda Juki mögött az időmérőkön és a versenyeken, mint előtte.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéje előtt ráadásul az F1.com számolt be arról az értesülésről, hogy a Red Bull és az RB vezetői a következő, négy hét múlva érkező USA Nagydíj előtt összeülnek, hogy megtárgyalják Ricciardo esetleges azonnali menesztésének ügyét, helyére ugyanis a csapat tesztpilótája, Liam Lawson pályázik – akinek szerződése értelmében állítólag legalább öt futamon részt kell vennie a Red Bull valamely csapatában idén, hogy ne léphessen ki az istálló kötelékéből.

Pénteken úgy tűnt, Ricciardónak esélye lesz egy erős szingapúri teljesítménnyel válaszolni a főnökeinek és a sorsáról érdeklődőknek, hiszen a 7. és a 6. helyen zárta a két szabadedzést, szombatra azonban visszaesett a formája – és valamennyire a csapaté is: az ausztrál a 16. helyen, a Q1-ből kiesve zárta az időmérőt, miközben Cunoda végül egészen a 8. helyig jutott.

„Elég nyomorult helyzet volt, mert tegnap még tényleg jól álltunk, és erre nem számítottunk. Nem követtem el nagyobb hibát, de amikor áthaladtam a célvonalon, azonnal tudtam, hogy ez a kör nem volt gyors, egyszerűen nem érződött jónak” – idézi a lehangoltan nyilatkozó Ricciardót a Motorsport.

Norrisé a pole, Verstappen nagyot mentett, a tavalyi győztes összetörte a Ferrarit Szingapúrban

„Nyilván jó lett volna letenni egy üzenetet. A Q1-es kiesés tényleg szívás. Ez a sok szarság mellett, ami most megy, tényleg azt éreztem, hogy jó napom lehet. Egyszerűen csak értetlenkedve nézem, hogyan eshettünk ki a Q1-ben.”

„Próbálok optimista lenni, de a mai nap inkább a pesszimizmusra ad okot. Úgyhogy megyek, elmerülök a jégfürdőmben. Holnap megtaláltok, a felszínen lebegve.”

Bár a viccektől és az iróniától karrierje során sohasem ódzkodott a most 35 éves ausztrál, a fenti mondat mégis nyomasztóan morbidan fest. Ehhez viszonyítva már-már az is üdítő, hogy vasárnapja mintegy utolsó mentsváraként az F1 történetének egyik legsötétebb futamát, az első Szingapúri Nagydíj történéseit idézte meg.

„Remélhetőleg jön egy jól időzített biztonsági autó. Hozzák vissza Piquet-t, és történjen meg!” – utalt Ricciardo az elhíresült 2008-as itteni versenyre, amikor a Renault vezetőinek utasítására Nelson Piquet Jr. előre kitervelt pillanatban szándékosan falhoz csapta az autóját, hogy az emiatt pályára küldött safety car stratégiailag tökéletes pillanatban érje a 15. helyről rajtolva végül nyerő Fernando Alonsót.

Hamilton Verstappen mellé állt: Remélem, nem tölti le a büntetését, én sem tenném