back to top
KezdőlapFormula 1Emiatt lehetett túl könnyű Russell autója a Belga Nagydíj után

Emiatt lehetett túl könnyű Russell autója a Belga Nagydíj után

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke biztosra nem mondta, de utalt rá, hogy mi vezethetett George Russell Belga Nagydíj utáni kizárásához.

Miként arról beszámoltunk, hiába nyerte meg mesteri taktikai húzásának köszönhetően a Belga Nagydíjat, George Russellt utólag kizárták, mert az autója nem ment át a szokásos technikai ellenőrzésen. A rövid ideig magát háromszoros futamgyőztesnek mondható brit W15-öse az első mérlegelésen még pontosan a súlyhatáron volt, ám miután kiszívták belőle a szabályok által megkövetelt üzemanyag-mennyiséget, másfél kilóval a 798 kg-os limit alá került.

A már a vizsgálat bejelentése után, de még a kizárás tényének közlése előtt nyilatkozó Toto Wolff már úgy beszélt az írott sajtó képviselőivel, mint aki szinte biztos benne, hogy pilótája a kizárás sorsára jut, ami nem meglepő, hiszen ilyen esetekben szinte mindig ez az ítélet. Hogy miért került az egyik autójuk a súlyhatár alá, arra a Mercedes csapatfőnöke nem akart konkrét választ adni, de kizárta, hogy valamilyen sérülésből, mondjuk a padlólemez túlzott kopásából – Lewis Hamiltont ezért zárták ki tavaly Austinban – eredő súlyvesztés miatt nem feleltek meg a szabályoknak. Ehelyett ő is arra utalt, amire már többen is, hogy Russellt az egykiállásos stratégia hozta nehéz helyzetbe. „Nem, szerintem az egy kiállásos taktikához van köze, amelynél több gumit veszít az abroncs. De nincs kifogás, ha a felügyelők szabálytalannak ítélik az autót, akkor ez van, tanulnunk kell belőle” – mondta Wolff.

Russell szíve megszakad, a Mercedes szerint Hamilton is megérdemelt győztes

Mivel Russell menet közben saját ötlettől vezérelve döntött úgy, hogy csak egyszer cserél kereket, a 44 körös Belga Nagydíjból 34 kört ugyanazon a kemény szetten teljesített. Ezalatt pedig vélhetően olyan sokat veszített a gumi futófelületéből, amit amúgy nem veszített volna. Ráadásul Spában tovább nehezítette a helyzetét az, hogy mivel az idény leghosszabb, 7 km-es köréről van szó, csak itt nem tesznek meg tiszteletkört a pilóták a leintés után, ehelyett azonnal a boxutcába terelik őket. Az alábbi, jobb oldalon Russell egyik abroncsát, bal oldalt pedig egy gumitörmeléket felszedett abroncsot ábrázoló fotón jól látszik, hogy a Mercedes – és más autók sem – nem szedett fel szinte semennyi gumitörmeléket sem, aminek az ideális ív mellőli „begyűjtésére” kimondottan azért kérik a versenyzőket, hogy az autójuk biztosan a súlyhatár fölött legyen.

Ám amennyiben van levezető kör, Russell a hiányzó 1,5 kg-ot gumitörmelék formájában aligha tudta volna felszedni, így ezzel együtt is túl könnyű lett volna az autója, csak nem ennyivel. A Mercedes ezért valószínűleg ott hibázott, hogy rosszul számolta ki az autó verseny végi súlyát, és a ballasztsúlyokat nem teljesen üres autóhoz lőtte be, hanem valamennyi benzin volt a tankban, amikor ezt megtették, és ezen csúszott félre a kalkuláció. Ez a menet közben opcióvá váló egykiállásos stratégia együttesen hozta nehéz helyzetbe Russellt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BaylaSportsF1 (@baylasportsf1)

Így is vannak pozitívumok

Noha elbukta a kettős győzelmet, Toto Wolff szerint a Mercedesnek így is bőven van miért örülnie, hiszen a Belga Nagydíjon ismét erőből tudtak nyerni, ami nemrég még elképzelhetetlen volt. „A pozitívum, a nagyon nagy pozitívum, amit magunkkal vihetünk erről a versenyről az, hogy két autónk nagyon különböző stratégiával volt a legjobb. Ki jósolta volna ezt meg néhány hónappal ezelőtt? Ezt pedig igazán jó látni. Nyilván George-nak ez nagy csapás, egész gyerekkorában arról álmodott, hogy megnyeri ezeket a versenyeket, és akkor valószínűleg el fogják venni tőle a győzelmet. De sokat fog még nyerni.”