back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton utólag megkapta a győzelmet a Belga Nagydíjon, de gazdagabbak lettünk egy...

Hamilton utólag megkapta a győzelmet a Belga Nagydíjon, de gazdagabbak lettünk egy belviszállyal

-

A Belga Nagydíjat követő technikai ellenőrzésen az FIA 1,5 kilogrammal a minimumsúly alatt mérte a győztes George Russell autóját – röviddel a szabálysértés tényének megállapítása után a felügyelők kizárták a Mercedes pilótáját a versenyből, a győzelmet így Lewis Hamilton örökölte meg.

Az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer által közzétett dokumentum szerint a leintést követően Russell autóját 798 kg-ra mérték – ami pontosan megegyezik a minimális versenysúllyal. Ezt követően azonban még kiszívták belőle a megmaradt üzemanyagot – a szabályok által előírt mennyiséget bennehagyva, s ekkor már csak 796,5 kg-ot mutatott két különböző mérleg is.

A súlyhatár megsértése rendszerint kizárást von maga után az F1-es futamokon, ami újabb csavart jelent a verseny történetében, amelynek végén Hamilton úgy érezte, megfosztották őt a győzelemtől azáltal, hogy a Mercedes vele ellentétben Russellt egy kerékcserés taktikára állította. Russelltől végül elvették a győzelmet, ám a belviszályt, ami ezáltal szükségtelen lett volna, így is megkaptuk.

Hamilton két tőmondattal reagált a vereségére, Russell megtanult nem félni tőle

Érdekes Adam Cooper újságíró eszmefuttatása, amely szerint lehetséges, hogy éppen a verseny közben meghozott stratégiai döntés, a hosszúra nyújtott záróetap vezethetett a túl könnyű autójához, hiszen a négy abroncsa a kopás során együttvéve akár el is veszíthetett 1,5 kg-nyit a futófelületéből…

A Belga Nagydíj hivatalos végeredményében így mindenki egy helyezéssel előrébb került: Hamilton mögött Oscar Piastri lett a második, Charles Leclerc mégis dobogós lett – az utolsó pontszerző helyre pedig Daniel Ricciardo lépett fel.

A verseny összefoglalója és eredménye a leintést követően:

Russell nagy taktikai hátrányból védekezte ki Hamiltont, kettős győzelmet szerzett a Mercedes Spában