back to top
KezdőlapFormula 1Tényleg nem pislognak az F1-es versenyzők az autóban?

Tényleg nem pislognak az F1-es versenyzők az autóban?

-

George Russell rajongói kérdésekre válaszolt a Mercedes új videójában – néhány triviálisra és néhány kevésbé triviálisra, amelyek között szóba került a pislantás és a pisilés is.

A videóban a brit közérthetően magyarázza el például az olyan alapfogalmak jelentését, mint az alulkormányzottság, a G-erők vagy a DRS, a legérdekesebb, eddig nem igazán tárgyalt kérdést azonban egy fiziológiai folyamattal kapcsolatban kapta: hányszor pislantasz egy kör során?

Számítások alapján egy felnőtt ember átlagosan 14-17 alkalommal pislog egy perc alatt, ebből kiindulva az ennél az időtartamnál valamivel hosszabb F1-es körök során ez a szám nagyjából 20 körül mozoghat. Igen ám, de a versenyautóban, nagy sebességgel és rendkívüli precizitással vezetve a pilóták nem engedhetik meg maguknak, hogy akár csak a másodperc tört részére is csukva legyen a szemük, magyarázza Russell.

„Egy időmérős körön egyáltalán nem pislantunk, mert annyira koncentrálunk az útra magunk előtt. A versenyen én az egyenesekben igyekszek pislogni, máskülönben a szemem nagyon kiszáradna. Átlagosan úgy körönként háromszor csinálom” – mutatott rá a meglepő tényre a brit.

Egy másik szükséglet, a vizelési inger enyhítésének kérdésére jóval gyakrabban kell válaszolniuk az F1-es pilótáknak, Russell pedig diplomatikus körülírással fogalmazta meg, hogy ő nem szokott szembesülni ezzel az ingerrel a versenyzés során.

„Ezt inkább a képzeleterőtökre bízom. De igazából amint beindulnak a motorok és elindul a verseny, teljesen megfeledkezek erről. Szerintem nagyon nehéz lenne a nadrágunkba vizelni 320 km/órás sebességnél, de talán valaki mást is meg kellene erről kérdezni.”

Korábban meg is kérdeztek másokat, és nincs ezzel így mindenki:

„Akartam, de nem ment” – versenyzők őszintén az autóban pisilésről