back to top
KezdőlapFormula 1Bábunak érezte magát, új istállóval nevezne az F1-be a korábbi csapatfőnök

Bábunak érezte magát, új istállóval nevezne az F1-be a korábbi csapatfőnök

-

Riválist kap az Andretti? Nehéznek tűnik a tavaly az Alpine-tól távozott Otmar Szafnauer új projektje, hiszen Michael Andretti csapata is problémákba ütközik az F1-be való beszállással, ám alakulóban van egy új amerikai istálló, amely szintén erre készül.

A román-amerikai szakember 2009-től kezdődően több mint egy évtizeden át volt a Force India, illetve későbbi inkarnációi csapatvezetésének egyik kulcsembere, majd 2022 februárjától 2023 nyaráig az Alpine csapatfőnöki tisztségét töltötte be, ám az istálló eredménytelensége miatti átstrukturálások során neki is távoznia kellett.

Szafnauer azóta eltűnt az F1-es paddockból, ám most James Allen podcastjában váratlan bejelentést tett, miszerint egy új, amerikai projekttel közösen a Forma-1-be való beszállást tervezik. A szakember úgy érzi, korábbi csapatainál, bár vezető tisztséget töltött be, mégsem volt valódi ráhatása a teljesítményt érintő döntésekre vagy a személyzeti kérdésekre – azokat a feje felett hozták meg rendszerint a tulajdonosok. Ezen új istálló felépítésében azonban kulcsszerepet játszik, és az Andretti által tapasztalt nehézségek ellenére is bízik benne, hogy ők elnyerhetik az engedélyt az F1-be való beszállásra.

„Mindennél jobban szeretem a versengést, emiatt már nem térnék vissza egy olyan pozícióba, ahol nincs ráhatásom arra, hogyan teljesít a csapat. Ha viszont egy olyan szerepkör lenne, ahol segíthetek fejleszteni és építeni a csapatot, embereket toborozni a sikeresség érdekében, az nagyon is érdekelne” – mondta Szafnauer.

„A mezőnyben viszont csak 10 csapat van, és a többségükben le vannak osztva ezek a szerepek. Nem tudom, mennyi lehetőség akadna közöttük, ugyanakkor nyitva áll a kapu a 11. és a 12. csapat számára, így ilyesmi talán jobban érdekelne.”

„Együtt dolgozok néhány észak-amerikai szervezettel, ahol rendelkezésére áll a költségvetés ahhoz, hogy elindítsanak egy 11. csapatot. Nem az Andrettiről van szó. Most azon vagyunk, hogy a helyükre rendezzünk néhány építőelemet, és biztosítsuk, hogy minden rendben legyen a nevezési jog elnyerésére és a csapat elindítására is.”

Mint ismeretes, az FIA néhány éve megnyitotta az F1-es nevezést új csapatok számára, és az Andretti pályázatát el is fogadta. A Forma-1 tulajdonosai és a jelenlegi istállók azonban azóta is ellenzik, sőt, a sport tulajdonosai blokkolni is az amerikai istálló érkezését – egyik indoklásuk szerint például az Andretti nem adna hozzá elegendő értéket a sorozathoz, noha az USA egyik legismertebb és legsikeresebb versenycsapatáról van szó, amely több világszintű sorozatban, például a Formula E-ben is részt vesz.