back to top
KezdőlapFormula 1Szeretetteljes elválás: a Haas visszapereli Steinert a könyve miatt

Szeretetteljes elválás: a Haas visszapereli Steinert a könyve miatt

-

A Haas és korábbi csapatvezetője, Günther Steiner télen még békésnek tűnő elválása mostanra jogi viták szövevényes hálójává vált. Az istálló hasonló ügyben vádolja a dél-tiroli szakembert, mint ami miatt maguknak is bíróság előtt kell felelniük.

Csak néhány hetes a hír, miszerint Steiner jogi eljárást indított az Egyesült Államokban az őt nyolc éven át csapatfőnökként alkalmazó istálló ellen, amiért jogtalanul használják továbbra is a nevét és a főként a Hajsza a túlélésért sorozat által megalapozott népszerűségét a marketingtevékenységeik során, miközben tőle erre nem kértek engedélyt. Steiner emellett ki nem fizetett korábbi járandóságai miatt is elmarasztalja a Haast.

Még mindig kaszálnak a nevével, beperli a csapatot korábbi főnöke

A csapat jogi lépésre jogi lépéssel reagált: mint az Autosport írja, a Haas most amiatt indított eljárást Steiner ellen, mert engedély nélkül használta fel a csapat védjegyét és ruházatát a tavaly megjelentetett, már magyar nyelven is elérhető könyvében, a Surviving to Drive-ban. Egyebek mellett a borítón használt képeket is kifogásolják.

„2023-ban a Haas Automation engedélye vagy beleegyezése nélkül Steiner megírt, piacra dobott, hirdetett, eladott, forgalmazott és profitszerzésre használt egy kiadványt, a Surviving to Drive-ot, amely jogtalanul használta és továbbra is használja a Haas Automation védjegyét és végjegyévé vált ruházatát Steiner személyes anyagi haszonszerzése céljából” – írja az Autosport által látott bírósági dokumentum.

„A Haas Automation az eljárás megindítása előtt értesítette erről Steinert, de eddig a napig Steiner semmilyen lépést nem tett annak érdekében, hogy megszűntesse vagy enyhítse ezt a jogsértő tettet, ami a per azonnali elindítását tette szükségessé.”

A csapat szerint Steiner a könyv forgalomba helyezésével megsértette az intellektuális tulajdonhoz való jogukat. Információik szerint a korábbi csapatvezetőjük 2024 januárjáig legalább 150 000 példányt adott el a könyvéből, amivel legalább 4 500 000 dolláros bevételre tett szert – szerintük jogtalanul.