back to top
KezdőlapFormula 1Váratlan helyről kapott segítséget Verstappen a történelmi rajtelsőséghez

Váratlan helyről kapott segítséget Verstappen a történelmi rajtelsőséghez

-

Max Verstappen karrierje statisztikailag legfontosabb pole-ját szerezte az Emilia-romagnai Nagydíjon, ebben pedig váratlan segítőtársra lelt a Haas pilótájában, Nico Hülkenbergben.

Mostanáig Ayrton Senna volt az egyedüli versenyző a Forma-1 történetében, aki nyolc egymást követő nagydíjhétvégén pole-pozíciót tudott szerezni. A brazil az 1988-as jerezi Spanyol Nagydíj és az 1989-es phoenixi USA Nagydíj között ért el zsinórban nyolc rajtelsőséget a McLarennel, ezt tudta most megismételni Verstappen, akinek sorozata a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj óta tart.

Ebből a nyolc pole-ból a szuzukait húzta be a legkisebb különbséggel, ahol csak 66 ezreddel maradt el tőle Sergio Pérez, ám most is kicsi volt a legközelebbi üldözők lemaradása: Oscar Piastri 74, Lando Norris 91 ezreddel követte őt. Igaz, Piastrit utólag feltartás miatt három rajthellyel hátrasorolták, így még ha az ausztrál el is tudta volna kapni Verstappent az időmérő végén, utólag akkor is meglett volna a rekord a hollandnak.

Verstappen az imolai pole-lal beállította Senna legnagyobb fennmaradt rekordját

A McLarenek mindenesetre veszélyes közelségben voltak, és Verstappennek mindenképpen szüksége volt a második Q3-as menetére – amelyben nagyjából másfél tizedet javult –, hogy az élen maradjon. Ehhez pedig nagy segítséget nyújtott számára a gyorskörét előtte haladva éppen befejező Hülkenberg, aki a célegyenesben szélárnyékot adott a hollandnak, ezáltal pedig már az első szektorban kiautózta a szükséges előnyt a McLarenekkel szemben.

„Kisegítettük egymást néhányszor az időmérőn. Ő segített nekem párszor a Q2-ben, én pedig viszonoztam a szívességet” – nyilatkozta Hülkenberg a Sky Sportsnak, utalva arra, hogy lehetett némi szándékosság a helyezkedésében, még ha egy rivális, noha nem a Haas közvetlen ellenfelének számító csapatnak is asszisztált ezzel. A német a Q2-ből a hetedik helyen jutott tovább Verstappen szélárnyékát is kihasználva, majd a Q3-ban végül a 10. helyen zárt.

„Szélárnyéktesók voltunk!” – talált ki új kifejezést Verstappen a meglepő együttműködésre.

A statisztikák kegyetlensége persze, hogy a maga egyetlen F1-es pole-ját még 2010-ben szerző Hülkenbergnek egy lábjegyzet sem jut a Sennát beérő Verstappen időmérős menetelésében.

A holland megtisztelőnek érzi, hogy ezen a különleges hétvégén sikerült beállítania a brazil legenda fennmaradt legfontosabb rekordját, hiszen az F1 és a teljes autósport Senna imolai tragédiájának 30. évfordulóját ünnepli az elmúlt néhány hétben.

„30 éve vesztette életét ezen a pályán, már csak azért is örülök, hogy sikerült pole-t szereznem itt. Szép módja ez annak, hogy megemlékezzek rá. Emberként és versenyzőként is különleges volt, az időmérős körei pedig kimagaslóak” – mondta az F1 hivatalos csatornájának.