back to top
KezdőlapFormula 1A Magyar Nagydíjon is rámehet az élő–virtuális dupla melóra Verstappen

A Magyar Nagydíjon is rámehet az élő–virtuális dupla melóra Verstappen

-

Max Verstappen nemcsak az Emilia-romagnai Nagydíjat nyerte meg vasárnap, hanem a nürburgringi 24 órás szimulátorversenyt is.

A hollandra fokozott érdeklődés irányult az imolai F1-es hétvégén azáltal, hogy ezzel párhuzamosan egy másik világban egy másik versenyhétvégét is teljesített: magával vitte a pályára szimulátorát, hogy limitált szabadidejében másik hivatásában is helyt tudjon állni. Verstappen nagy energiákat fektetett saját virtuális versenycsapatának felépítésébe, célja pedig, hogy egy platformra terelje a szimulátorozás és a valós versenypályák legjobb pilótáit.

Verstappen az imolai verseny délelőttjén még letolt egy etapot a Nürburgringen

Ennek hírvivője a Team Redline, amely csapat színeiben, egy virtuális BMW-t vezetve állt rajthoz az iRacing platformján zajló nürburgringi 24 óráson Verstappen, valamint három kifejezetten a szimulátorozásban mozgó csapattársa, Diogo Pinto, Florian Lebigre és Christopher Lulham.

A verseny szombat délutántól vasárnap délutánig tartott, Verstappen pedig az F1-es időmérő és a verseny között kétszer is beállt a váltásba: szombat este szimulátorozással fejezte, másnap délelőtt pedig azzal kezdte a napját. Mint az imolai győzelmét követő sajtótájékoztatón elmondta, éjszaka nem vezetett, azt az időt azért tényleg az alvásra szánta.

A BMW-t az élen adta át csapattársainak, a befutónál viszont az F1-es teendői miatt már nem lehetett ott, ám csapata megnyerte a versenyt, így ő maga egy napon belül két győzelmet is ünnepelhetett, miután nem sokkal később a Red Bull-lal is maga mögött tartotta Lando Norris McLarenjét a célig.

„Egy napon belül ilyet még nem csináltam. De nagyszerű érzés, mivel arra is sokat készültünk. Szóval annak az eredménynek is nagyon örülök” – fogalmazott Verstappen.

Sokáig Lewis Hamilton gyűjtötte be az amiatti elismeréseket kollégáitól a paddockban, hogy az F1-en kívüli sűrű élete mellett is képes akár az utolsó pillanatban megérkezni a pályára, azonnal átkapcsolni az agyát, majd pedig csúcsteljesítményt nyújtani a versenyautóban, ám az imolai hétvégén abszolvált dupla műszakjával Verstappen is bemutatta egy példáját annak, hogyan lehet a koncentráció határait feszegetve is győzni a Forma-1-ben.

És egyáltalán nem biztos, hogy idén csinált ilyesmit utoljára. Mint az iRacing X-platformja röviddel a leintés után emlékeztetett, a következő hosszútávú virtuális versenyük a spái 24 órás lesz a július 19-21-i hétvégén. Ami történetesen egybeesik az F1-es Magyar Nagydíjjal, szóval könnyen lehet, hogy Verstappen Magyarországra is egy extra poggyásszal érkezik majd…

Egy a szimulátorozásból indult, de már a valós versenyzéssel is kacérkodó pilóta, Jimmy Broadbent Verstappen vasárnapi szériáját látva meg is jegyezte: „Kíváncsi vagyok, fogunk-e valaha bárki mást látni, aki egyazon napon egy F1-es versenyt és egy élvonalbeli szimulátorversenyt is megnyer.”