back to top
KezdőlapFormula 1Verstappen hisztiző kisgyerekként vagy érett világbajnokként viselkedett? – vélemény

Verstappen hisztiző kisgyerekként vagy érett világbajnokként viselkedett? – vélemény

-

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjének egyik legérdekesebb történetszála Max Verstappen csatározása az FIA-val, amely az időmérő utáni sajtótájékoztatón új szintre lépett. 

Max Verstappent Forma–1-es pályafutása során gyakran vádolták éretlen viselkedéssel akár a pályán, akár az azon kívüli cselekedeteiről volt szó, és több alkalommal jogosak is voltak ezek a kritikát. Például 2021-ben, amikor még a nyilvánvalóan a holland sikeréért szorító Adrian Newey is úgy gondolta, hogy Verstappen néhány alkalommal átlépte a határt a Lewis Hamilton elleni csatái során, de említhetnénk a 2018-as Brazil Nagydíjat is, ami után a Red Bull sztárja meglökdöste az őt lekörözöttként kiütő Esteban Ocont.

Persze a show-nak sosem tesz rosszat, ha egy versenyző néha kimutatja az érzelmeit, de Verstappen a brazíliai keménykedéssel csak azt érte el, hogy az FIA közmunkára ítélte. Pont úgy, ahogyan az idei Szingapúri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján elejtett, angolul „f”, magyarul „b” betűs káromkodásért is, csakhogy a mostani eset nem említhető egy lapon a 6 évvel ezelőttivel. Az FIA ugyanis egy messzemenőkig nevetséges, a mezőny tagjai között általános felháborodást kiváltó ítéletet hozott, amiről Lewis Hamilton az időmérő utáni sajtótájékoztatón azt mondta, ő biztosan nem töltené le, és reméli, hogy Verstappen sem fogja.

Hamilton Verstappen mellé állt: Remélem, nem tölti le a büntetését, én sem tenném

Ám nem ez a megnyilvánulás volt a sajtótájékoztató legemlékezetesebb mozzanata, hanem az az alakítás, amit Verstappen nyújtott. A háromszoros világbajnok ugyanis megtrollkodta az FIA-t, és gyakorlatilag semmilyen kérdésre nem volt hajlandó érdemben válaszolni, csupán kurta feleleteket adott, ezzel elkerülve a további szankciókat. Amikor pedig a teremben ülő újságíróknak leesett, hogy mindez nem nekik, hanem az FIA-nak szól, megkérdezték Verstappentől, hogy a hivatalos sajtótájékoztató után válaszol-e a kérdéseikre.

Mivel káromkodásért csak FIA-sajtótájékoztatón büntethetik, Verstappen készséggel jelezte, hogy természetesen áll az újságírók rendelkezésére, majd a hivatalos, tévé által is közvetített program befejeztével a sajtóterem mellett bele is kezdett a saját egyszemélyes sajtótájékoztatójába, amikor az FIA egyik embere jelezte neki, hogy itt nem lehet ilyesmit csinálni, és lesz szíves lefáradni a paddockban levő interjúzónába. A holland ezután azonban nem ott, hanem igazán oldschool módon a paddock közepén állva válaszolgatott a kérdésekre, ahol már nyoma sem volt kurta válaszoknak.

Sértődött kisgyerek vagy példát mutató világbajnok?

Verstappen büntetésre adott reakcióját szimpátiától függően alighanem többféleképpen értelmezte a Forma–1-rajongók népes tábora, amit már abból is le lehet szűrni, ha az ember elolvas néhány kommentet a közösségi médiában. Van, aki szerint a háromszoros világbajnok durcás gyerekként viselkedik, aki nem tudja elfogadni, hogy rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint másokra, de bőven akadnak olyanok is, akik úgy véli, hogy az FIA most tényleg olyan szintre süllyedt, amit már nem lehet szó nélkül hagyni.

E sorok írója utóbbi táborral, és ezzel Verstappennel ért egyet, aki elmondta, hogy még csak nem is egy személyre használt csúnya szót, vagy az FIA-t kritizálta, hanem saját autóját jellemezte az „f” betűs szóval. Ilyesmiért egy figyelmeztetésen kívül más büntetést adni valóban teljes nonszensz, és alighanem a szövetség példát statuál Verstappennel, megmutatva, hogy még a sportág jelenének legnagyobb sztárja, a háromszoros világbajnok címvédő sem úszhatja meg.

Max Verstappen, Red Bull
Verstappen bojkottálta az FIA sajtótájékoztatóját / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Azzal persze egyet lehet érteni, hogy egy sajtótájékoztatón nem feltétlenül kell csúnya szavakat használni, hiszen itt többnyire nem felfokozott idegállapotban – pláne csütörtökön – vesznek részt a versenyzők. A pilóták érdekvédelmi szervezetének (GPDA) ülésén a mezőny tagjai is erre jutottak, mondván a jövőben igyekezni fognak elkerülni a csúnya szavak használatát az interjúk során, ám azzal továbbra sem értenek egyet, hogy az autóban ülve oda kell figyelniük a szavaikra.

Merthogy az egész ügy nemcsak arról szól, hogy az FIA a sajtótájékoztatóin nem akar csúnya szavakat hallani, hanem arról is, hogy ugyanezt várja el a pilótáktól a futamok, edzések során is. Ami nagyjából olyan, mintha egy focista nem káromkodhatna, miután a meccs hajrájában kihagyja a mindent eldöntő ziccert, vagy mellérúgja a tizenegyest. Abszurd. Ráadásul nem is kötelező adásba tenni a rádióban elhangzott káromkodást, és eddig is kisípolták…

Verstappen pedig nem csak magáért, hanem az összes pilótatársáért is kiállt a szombati sajtótájékoztatón mutatott viselkedésével. Hogy világbajnoki címvédő, a sportág jelenlegi királya teszi mindezt, szintén példamutató, hiszen egyrészt az ő tetteire sokkal nagyobb figyelem hárul, másrészt pedig ki másnak kellene felemelnie a hangját, ha nem az egyik többszörös világbajnoknak. Hogy a partizánakciója célt ér-e, és egyáltalán meddig folytatja, az pedig már akár ma délután, a verseny utáni sajtótájékoztatón kiderülhet.

Hamilton és Verstappen trükközni fog a rajtnál – véli Norris