back to top
KezdőlapFormula 1Webber: Sokan azt hiszik, hogy élvezettel nézem Vettel vesszőfutását, pedig nem

Webber: Sokan azt hiszik, hogy élvezettel nézem Vettel vesszőfutását, pedig nem

-

Mark Webber elmondta, hogy szeretné az egykori csapattárását Sebastian Vettelt újra egykori fényében látni az Aston Martinnál. Az ausztrál szerint a négyszeres világbajnok azért nem teljesít manapság jól, mivel az elemek összefogtak ellene és egyszerűen semmi nem jön össze a számára.

Vettel az utolsó Ferrarinál töltött évében elég egyhangú vereséget szenvedett Charles Leclerctől és az olasz istállótól az Aston Martinhoz távozott és sokan úgy gondoltak, hogy a csapatváltás és az új környezet hatására a német pilóta visszanyerheti régi jó formáját.

Azonban az Aston Martin pilótájának első két versenyén jelentősen alulmaradt az elvárásokhoz képest, ráadásul mindkét alkalom során kikapott a csapattársától Lance Strolltól. A kanadai pilóta emellett már hat ponttal is rendelkezik, miközben Vettel továbbra is pont nélkül áll az egyéni tabella hátsó régiójában.

Mindezek mellett a némettel Imolában zsinórban tizenötödjére esett meg, hogy nem jutott be a Q3-ba és Webber szerint ennek az lehet az oka, hogy új generációs autók egyáltalán nem passzolnak vezetési stílusához.

„Szerintem Seb jelen pillanatban egyáltalán nem magabiztos ebben az autóban,” – idézi Webber szavait a Marca. „A Ferrarinál sem tudta végül elérni a legfőbb célját. A sport néha próbára tesi az ember, azonban Seb számára már túl hosszúra húzódott ez a megpróbáltatás a Ferrarinál.

„Szerintem ezen típusú autók nem esnek Seb kezére, egyszerűen nem passzolnak a vezetési stílusához. Seb azon autókban érzi jól magát, ami jól tapad és sok leszorító erővel rendelkezik. Mindezek mellett ő egy rendkívül kifinomult versenyző és nagyon jól érzi az autói mozgását.

„Emlékeztek a 2008-as esős futamra monzai versenyre? Hihetetlen volt, hogy mindenki elől meg tudott lógni és simán nyert azzal az autóval. Azonban az az autók tapadásának csökkenése és a Pirelli az új fajta gumijai egyáltalán nem jöttek jól a számára és azóta kezdett el romlani a teljesítménye.

„A Ferrariba pedig egyszerűen belefáradt. Hiába adott bele mindent az ott töltött hat éve alatt, egyszer nem tudott világbajnok lenni és emiatt előbb vagy utóbb, de el kellett jönnie onnan. Egyszerűen semmi nem szól mellettt, hanem sokkal inkább minden ellene szól.”

A két pilóta viszonya a 2013-as Maláj Nagydíjon romlott meg a híres „Multi 21-nek” elnevezett csapatutasításos botrányt követően. Vettelt arra kérték, hogy ne előzze meg a versenyt vezető Webbert, azonban a német ezt mégis megtette, fittyet hányva ezzel a csapat érdekére.

Webber azonban mindezek ellenére a régi formájában szeretné látni őt versenyezni. A Red Bull egykori pilótája azt szeretné, ha a négyszeres világbajnok legalább olyan eredményesen tudna versenyezni, mint azt a Red Bullnál tette a négy évig tartó sikersorozata során.

„Az emberek azt hiszik, hogy élvezettel nézem végig Seb hanyatlását, azonban ez egyáltalán nem így van,” – tette hozzá Webber. „Újra a régi Sebet szeretném látni, mert rendkívül ijesztő nézni a jelenlegi formáját abban a tudatban, hogy régen milyen domináns volt.”