back to top
KezdőlapFormula 1Hamilton szerint ráment a mentális egészsége arra, hogy a 2021-es dráma óta...

Hamilton szerint ráment a mentális egészsége arra, hogy a 2021-es dráma óta nem nyert

-

Lewis Hamiltonból két és fél év frusztrációja és kételye szakadt fel, amikor könnyek között elsőként érte el a kockás zászlót a Brit Nagydíjon – de a 2021-es bajnoki finálén elszenvedett igazságtalanságra ez a győzelem önmagában még nem jelentett gyógyírt, mondja.

Legutóbb 2021-ben, Dzsiddában nyert futamot a hétszeres világbajnok, az volt a szezon utolsó előtti futama. Ezt követte a hírhedt Abu-dzabi Nagydíj, amelynek végén a safety car-procedúra soha korábban nem látott levezénylése teljesen átfordította a bajnoki harcot, s Hamilton helyett Max Verstappenhez került futamgyőzelem, vele együtt pedig az év végi cím is.

Hamilton azóta most először nyert versenyt, s azt már legelső nyilatkozatában is elismerte, hogy az eltelt hosszú idő alatt a saját képességeit is elkezdte megkérdőjelezni. A verseny utáni sajtótájékoztatón aztán részletesebben kifejtette, milyen érzelmeken és problémákon ment keresztül az azóta eltelt időben, rámutatva, hogy mindezek együttes hatása vezetett ahhoz, hogy F1-es karrierjének 104. futamgyőzelme lett az első, amit igazán megkönnyezett.

Hamilton: Volt, amikor azt hittem, már nem vagyok elég jó

„Nehéz időket éltem meg, ott volt ugyebár először 2021, utána pedig olyan autóval tértünk vissza, amivel az elmúlt két évben nem tudtunk harcolni. Ez mentálisan megterhelő volt, és még ehhez jött hozzá az a rengeteg érzelem, ami idén történt, a csapattól való távozásom bejelentése, majd pedig a munka megkezdése egy olyan autóval, amiről szintén úgy éreztük, hogy nem fogunk tudni nyerni vele.”

„Személyesen is éreztem magamon annak állandó terhét, hogy minden nap ki kell másznom az ágyból és a legjobbamat kell nyújtanom. És voltak idők, amikor azt éreztem, hogy már a legjobbam sem elég jó, ez pedig csalódásokhoz vezet. Olyan időket élünk, amikor a mentális egészség komoly probléma, és nem tagadom, ezzel én is szembesültem. Olykor rám tört az érzés, hogy ennyi volt, már soha többé nem fog összejönni. És most az érzés, amikor áthaladtam a célvonalon… Sohasem sírtam még egy győzelmem után, de ez most kitört belőlem. És rendkívül jólesett.”

A brit szerint viszont mindez még nem egyenlő azzal, hogy képes lenne lezárni a 2021 év végén átélt sérelmeit. A Mercedesszel a dobogó tetejére való visszatérés ennek az útnak csak egy darabja, mint ahogy a Ferrarival való új kezdet is az lesz a jövő évtől.

„Amikor 2022-ben visszatértem, azt hittem, túl vagyok rajta. De már tudom, hogy nem voltam, mert az ilyesfajta érzések gyógyulása nagyon időigényes – így zajlik ez mindenkinél, akinek hasonló tapasztalatokban van része. Annyit mondhatok, hogy nem adom fel. Úgy érzem, a helyes döntéseket hozom az életemben a felkészülésemmel, az időmenedzsmenttel és a jövő évi tervekkel kapcsolatban is” – mondta Hamilton, akinek mostani győzelme nemcsak saját maga számára, hanem a sport történelmében is nagy jelentőséggel bír, hiszen ő lett az első F1-es pilóta, aki egyazon pályán kilenc alkalommal is nyerni tudott.