back to top
KezdőlapFormula 1A McLaren nem érti, hogy lett ilyen jó az autója

A McLaren nem érti, hogy lett ilyen jó az autója

-

A tavalyi évadhoz hasonlóan idén is nagyon rövid idő alatt javult fel a McLaren formája a Forma-1-ben. A wokingi istálló újításai olyannyira beváltak, különösen a lassú kanyarokban, hogy arra még a mérnökök sem tudnak pontos magyarázatot adni.

A brit istálló még a Miami nagydíjon vetette be az MCL38 első komolyabb fejlesztési csomagját, és Lando Norris többek között ennek köszönhetően szerezhette meg első F1-es sikerét a szóban forgó helyszínen.

A vonatozásban is aggódott a McLaren, hogy elveszti a 2. helyet

Az eredmények azonban ezután is jók maradtak, mivel Norris a 2. helyet szerezte meg Imolában, és az utolsó körökben még Max Verstappent is képes volt megkergetni a győzelemért. Monacóban pedig Oscar Piastri révén fért fel a dobogóra Zak Brown csapata, ahol szintén a dobogó második fokán ünnepelhetett.

A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella szerin azért fontos a fejlesztéseik pontos megértése, mert ez segíthet nekik a soron következő újítások megvalósításában.

„Összességében azt vártuk a csomagtól, hogy nagyobb leszorítóerőt biztosít az autó számára – árulta el az olasz szakember. – Azonban az autó a várakozásokkal ellentétben a lassú kanyarokban is jól teljesít, amire nem számítottunk, de egy nagyon jó hír.”

„Nyilvánvalóan meg kell értenünk ennek az okát, hogy a jövő fejlesztései is hasonló eredményeket hozhassanak. Az irány jó, mert a köridőkkel nincsen probléma, és azon pályák sem okoznak már gondot, ahol vannak lassabb részek is.”

„Nem szeretnénk túlságosan hamar levonni a tanulságokat, mert számunkra alapvető dolog, hogy mindig a létező legpontosabb válasszal szolgálhassunk a felmerülő kérdésre. A jövőben ez jó lehetőségekkel kecsegtethet a számunkra, szóval meg kell értenünk, mitől lettünk ilyen jók a lassú részen.”

Stella azt is hozzátette, hogy nem egy korrelációs problémával állnak szemben. Nemrég az Aston Martinnál voltak ilyen típusú problémák, mert a szimulátorban mutatott értékeket egyáltalán nem tapasztalták meg a versenyhelyszíneken. A silverstone-i istállónak sürgősen meg kell oldania ezt a problémát, mert ha ezt nem tesi meg, akkor biztosan leszakadhat az élmezőnybe tartozó csapatoktól.

Leclerc: A Red Bull és a McLaren valami furcsaságot csinál