back to top
KezdőlapFormula 1A Red Bull fél Verstappentől a rivális csapat vezére szerint

A Red Bull fél Verstappentől a rivális csapat vezére szerint

-

Az, ahogyan Max Verstappen legutóbbi vitás esetét kezelte, a McLaren vezére szerint egy dolgot biztosan elárult a Red Bullról.

Kétségtelen, hogy Max Verstappennek (és apjának) óriási a hatalma a Red Bullnál, Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a bikás istállónál tartanak a hollandtól, ezért nem mondják meg neki, ha hibázott. Az amerikai üzletember Lando Norris és Verstappen ausztriai ütközése kapcsán fejtette ki, mennyire nem érezte korrektnek, hogy a holland nemhogy nem ismerte el a felelősségét, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke már verseny közben Norrisra hárította a felelősséget, amikor a rádióban közölte a háromszoros világbajnokkal, hogy „[Norris] nem viselkedett korrekt módon, Max, nagyon balszerencsés vagy.”

„Úgy tűnik, hogy a Red Bull fél Maxtól – nyilatkozta Brown a The Independentnek. – Mi nagyon őszinték vagyunk a versenyzőinkkel. Ha senki sem mondja meg neki, hogy amit csinált, az nem volt szabályos, miért gondolná máshogy? De hogy Christian a rádióban Landóra hárítja a felelősséget… Kit akarunk becsapni? Mindenki látta, hogy mi történt. A szabályok nagyon világosak: hagyni kell egy autónyi helyet, ő pedig nem hagyott. Miért kellett [Hornernek] bármit is mondani? Teljességgel helytelennek érződött.”

Zak Brown, McLaren
Brown nem vette jó néven, amit Horner mondott / Fotó: McLaren Racing

Brown és Horner között nem ez az első csörte, hiszen előbbi két éve, a Red Bull költségplafon-botránya során keményen beleszállt a bikás istállóba, és kimondta, hogy a Red Bull csalt. Az amerikai szerint azonban nincs személyes problémája Hornerrel, egyszerűen csak sokszor csinál olyan dolgot a kollégája, amivel ő nem ért egyet. „Csak akkor reagálok dolgokra, ha szerintem valami nem helyes. Nem maradok csöndben a problémákkal kapcsolatban. Egyszerűen úgy tűnik, nekem több problémám van vele (Hornerrel), mint másoknak, mert olyan dolgokat tesz és mond, amelyek szerintem nem helyesek.”

„Nem arról szól ez, hogy beférkőzzünk a másik fejébe és harcoljunk, mert a költségplafonos történetnél nem versenyeztünk egymással. Egyszerűen csak úgy éreztem, hogy a költségplafon sértetlensége kritikus fontosságú a Forma–1 sikerében, és ha ezt nem vesszük komolyan, a sport örökre sérülni fog. A sport sértetlenségét próbáltam védeni, ők pedig nem vették azt komolyan. Ezért szólaltam fel.”

Ami a hétvégi Magyar Nagydíjat és az idei szezon folytatását illeti, Brown úgy véli, ha nyernek néhány versenyt, a jövőben az olyan futamokat is képesek lesznek majd megnyerni, amelyeken eddig éppen, hogy lemaradtak az első helyről. „Nagyon közel vagyunk, Lando pedig egy nagyon kedves fickó, de ne keverjék ezt össze azzal, hogy milyen akkor, amikor felveszi a sisakot. Ausztriában nekünk kellett volna nyerni, közel álltunk ahhoz, hogy elkapjuk Maxot, de kifutottunk az időből. Olykor a stratégia így jön ki, de amint nyerünk még néhány versenyt, könnyebb lesz az ilyen futamokat is behúzni.”

Norris a Herendi által készített sisakfestéssel vezet a Magyar Nagydíjon