back to top
KezdőlapFormula 1Alonso szavai is mutatják, mekkora esélyt szalasztott el a Ferrari Szingapúrban

Alonso szavai is mutatják, mekkora esélyt szalasztott el a Ferrari Szingapúrban

-

Az elrontott időmérő sokba került a Ferrarinak a Szingapúri Nagydíjon, amire Fernando Alonso is rávilágított.

Főleg a Szingapúri Nagydíj pénteki napjának végén tűnt úgy, hogy a Ferrari Baku után egy teljesen más jellegű pályán is versenyben lehet a győzelemért, majd egészen az időmérő edzés harmadik szakaszáig fennállt ennek a lehetősége. Ott azonban Carlos Sainz autót tört, Charles Leclerc pedig gumimelegítési gondok miatt nem tudott rendes kört futni, ezért a kért vörös autó csak a 9. és a 10. rajtkockát szerezte meg. Innen Leclerc az 5., Sainz pedig a 7. helyig jött fel, menet közben pedig mindketten megelőzték Fernando Alonsót, aki a futam után így értékelt: „A Ferrariknak nyerniük kellett volna ezen a versenyen. Valószínűleg az övék volt a leggyorsabb autó ezen a hétvégén, úgyhogy az én versenyem nem ellenük zajlott.”

Soha nem látott probléma sújtott le Leclerc-re az időmérő végén

Alonso természetesen hajlamos olykor kicsit túlzásokba esni, de ezzel együtt is lehet valami a szavaiban. Mivel Leclerc az első etap nagy részét Nico Hülkenberg mögé szorulva töltötte, azt nem tudjuk megítélni, hog a közepes gumikon mire lett volna képes a Max Verstappent rohamléptekkel faképnél hagyó Lando Norris ellen akkor, ha a mezőny elejéből indul, de a kemény gumis második etapban hozni tudta a McLaren versenyzőjének tempóját.

Persze ezt is a helyén kell kezelni, hiszen Norris ekkor már leginkább az előnyét őrizte, miközben próbálta megfutni a leggyorsabb kört, amihez lassabb, töltőköröket is beiktatott, ugyanakkor a Ferrari alighanem gyorsabb volt mint a Red Bull és a Mercedes, így mindenképpen érdekes lett volna megnézni, hogy Leclerc – vagy adott esetben a tavaly a szingapúri futamot megnyerő Sainz – mennyire tudta volna megkergetni Norrist a győzelemért.

Charles Leclerc, Ferrari
A Ferrarik ennél többet is elérhettek volna Szingapúrban / Fotó: Ferrari

„Az utolsó 25 körben azt hiszem, ugyanolyan köröket futottunk, mint Lando – idézi a Motorsport Week Frédéric Vasseur-t, a Ferrari csapatfőnökét. – Talán ő csak minden második körben nyomta, hogy töltse az akkumulátorát, és megpróbálja megfutni a leggyorsabb kört, ennyire nem követtem. De legalább hasonló volt a tempónk, ami biztató. A célunk azonban nem az volt, hogy hozzuk Lando tempóját, hanem hogy felzárkózzunk és pontokat szerezzünk. Szerintem ezen a téren jól teljesítettünk.”

„Ha hiányzott valami ezen a hétvégén, az nem a péntek vagy a vasárnap volt, hanem a kettő között. A Q2-ig egyértelműen azonos tempóra voltunk képesek Landóval, a Q3-ban viszont nem futottunk rendes kört egyik autónkkal sem. Ez azt jelentette, hogy a 9. és a 10. helyről kellett rajtolnunk, amivel Szingapúrban szinte lőttek is az esélyeknek. Valószínűleg az 5. és a 7. hely a legjobb, amit elérhettünk, talán még George [Russellt] kaphattuk volna el. De ez volt a maximum. Nem a versenyen hiányzott valami, hanem a Q3-ban” – ecsetelte a Ferrari csapatfőnöke.

Nagyot hibázott a Ferrari? – világbajnok volt pilótájuk kritizálta a maranellóiakat