back to top
KezdőlapFormula 1Beszélnek az alkalmazottakkal, de az Alpine beszánthatja az F1-es motorgyártást

Beszélnek az alkalmazottakkal, de az Alpine beszánthatja az F1-es motorgyártást

-

A Renault háza táján az a hír járja, hogy megszűnik az F1-es motorgyártás, és az Alpine csapat 2026-tól a Mercedestől vásárol erőforrásokat. Az alkalmazottak nehezményezték, hogy a felsővezetés eddig még csak egyeztetni sem egyeztetett velük, de a márka vezérigazgatója a héten találkozik a képviselőikkel.

Az Autosport cikke szerint sajtóközleményt adott ki a Viry-Chatillonban lévő motorfejlesztési központ szakszervezete, amelyben kifejtették, hogy a Renault vezérigazgatója, Luca de Meo végre hajlandó találkozni a dolgozók képviselőivel, akik ellenzik a motorprogram megszüntetését. Ez a munkahelyük megtartása mellett azért is fontos nekik, mert állítólag nagyon jól haladtak az új 2026-os előírások szerint készülő erőforrással, annak teljesítményéről pozitív hírek érkeztek.

Az alkalmazottak hosszabb ideje háborognak, csendes tüntetést is tartottak, hogy kiálljanak az F1-es motorgyártás folytatása mellett. A találkozóra ezen a héten pénteken kerül sor, s bár az Alpine képviselői megköszönték de Meónak, hogy asztalhoz ül velük, kérdés, ez hatással lesz-e a vállalat döntésére. A Renault várhatóan szeptember utolsó napján hoz végleges döntést arról, folytatják-e a saját F1-es motor fejlesztését, vagy inkább ügyfélként a Mercedestől rendelnek 2026-tól.

A Renault különböző márkanevek alatt, de több évtizede, egész pontosan 1977 óta vesz részt a Forma-1-ben. Ha a program beszántását választják, az Alpine döntésének egyik oka az lehet, hogy már most is csak saját maguknak gyártanak motorokat az F1-ben, nincsenek ügyfeleik. Így egyrészt fajlagosan magasabb az egy motorra eső költség, másrészt kevesebb adatot tudnak gyűjteni két autóval, mint más gyártók hattal vagy nyolccal, márpedig ez igencsak fontos lesz 2026-ban, az új motorkorszak kezdetén.

Két F1-es motorgyártó vétett a szabályok ellen