back to top
KezdőlapFormula 1Példátlan árverés – ez lehet minden idők legdrágább F1-es autója

Példátlan árverés – ez lehet minden idők legdrágább F1-es autója

-

Új rekord születhet minden idők legdrágább Forma–1-es autójának terén, amennyiben az RM Sotheby’s árverésén az előre becsült összegért sikerül eladni a Mercedes egyik legendás versenygépét.

Noha minden idők legdrágább autójának, a 2022-ben a Mercedes által 135 millió euróért értékesített Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé-nak ilyen szempontból a nyomába sem érhet, az RM Sotheby’s árverésén új rekord születhet minden idők legdrágább F1-es autójának terén. A jelenlegi, 2013-ban felállított csúcsot Juan Manuel Fangio 1954-es Merecdes W196R-je tartja 30 millió dollárral, amit az idén szintén egy W196-os dönthet meg.

A több szempontból is példátlan árverésen az Indianapolis Motor Speedway Museum, azaz az indianapolisi pálya múzeumának tulajdonában levő összesen 11 autó kerül árverésre. Az RM Sotheby’s közülük a Fangio először egy 1954-es, vb-n kívüli futamon vezette azt Buenos Aires-ben, majd a kocsi megkapta az áramvonalas karosszériát és Moss kezei között vett részt az 1955-ös Olasz Nagydíjon, amelyen leggyorsabb kört ért el, de a kockás zászlót motorhiba miatt nem láthatta meg.

Mercedes W196R
Mercedes W196R / Fotó: RM Sotheby’s

A 2023-ig a Ferrari legutóbbi Le Mans-i győztes autójának számító 250 LM-el Jochen Rindt és Masten Gregory vett részt az 1965-ös Le Mans-i 24 óráson és nyert. A kocsit az RM Sotheby’s nem árazta be, ami annak tükrében talán érhető, hogy egy másik példány tavaly Monterey-ben nem kelt el. Azt akkor 18-20 millió dollár közé taksálták.

A gyűjtemény kiemelt darabja továbbá Craig Breedlove Spirit of America-Sonic I nevű, 1965-ös szárazföldi sebességrekord-döntésre használt autója. Ez volt az első kocsi, amely a világon áttörte a 600 mérföld/órás határt, és 5 éven át tartotta az abszolút rekordot. Breedlove utólag elmondta, ennél a sebességnél az első kerekek többnyire nem érintkeztek az úttal, úgyhogy gyakorlatilag repült az autó.

Árverésre kerül még egy, Michael Schumacher által az első teljes F1-es szezonja, azaz 1992 elején használt Benetton B191-es; egy 1966-os Holman-Moody Ford GT MkIV, illetve egy 1957-ben Sebringben győzelmet arató Chevrolet Corvette SS Project XP64-es sportautó; valamint több, 20. század eleji Grand Prix-autó is, mint egy 1908 Mercedes Brookland-Semmering Rennwagen, egy 1907-es Itala, egy 1928-as Bugatti Type 35B Grand Prix, egy 1911 Laurin & Klement Racer, valamint egy 1911-es Mercedes 22/40 “Colonial Car” Touring is.

Ferrari 250LM, 1965
Ferrari 250 LM / Fotó: RM Sotheby’s

„Ezen járművek némelyike a világ valaha volt legjelentősebb eladásra került autói lesznek. A Moss/Fangio W196-ostól kezdve a Le Mans-győztes 250 LM-ig, beleértve a szárazföldi sebességrekordot megdöntő autóig ezek nem csupán jelentős kocsik, hanem az autógyűjtés csúcsát jelentik – olvashatók Gord Duff, az RM Sotheby’s aukciók globális vezetőjének szavai a cég honlapján. – Szinte semmihez nem lehet őket hasonlítani, és nagyszerű érzés, hogy egy ilyen nemes ügyért kerülnek eladásra.”

A nemes ügy az, hogy újra akarják gondolni az IMS múzeumát, mivel új struktúrákat és installációkat, interaktív tárlatokat és élményeket terveznek, valamint biztosítani szeretnék a múzeum hosszú távú pénzügyi stabilitását.

Ennyiért adták el Kimi Räikkönen utolsó F1-es McLarenjét