back to top
KezdőlapFormula 1„Totális szarban vagyunk" – így hívta vissza a kétes hírű megmentőt a makacs...

„Totális szarban vagyunk” – így hívta vissza a kétes hírű megmentőt a makacs Renault-vezér

-

Flavio Briatore megpróbál segíteni egykori csapatának, és 2027-re már dobogót ígér. Az egykori csapatfőnök felidézte, a Renault vezére eleinte nem adott a szavára.

Mióta a Renault 2016-ban gyári csapatként visszatért a Forma–1-be, lényegében csak ígérgetni tud, ezekből az ígéretekből pedig rendre nem lett semmi. Amikor Daniel Ricciardo 2020-ban megszerezte az első dobogójukat, majd rátett még egyet, úgy tűnhetett, hogy hamarosan még egy szinttel feljebb lépnek, majd 2021-ben – igaz, káoszfutamon – Esteban Ocon révén az első győzelem is meglett, immár Alpine néven. Ám azóta csúfos mélyrepülést mutatott be a francia gárda, amely tavaly ilyen tájt megvált csapatfőnökétől, amit vezető szakemberek exodusa követett.

Az idei évet ezek után bántóan gyengén kezdték, aminek az lett a következménye, hogy felhagynak a saját motorprogrammal, és inkább a Mercedes ügyfeleként képzelik el a jövőjüket a sportágban. Hogy ez a jövő milyen lesz, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója ellentmondásos módon a csapattal korábban világbajnoki címeket nyerő, ám a 2008-as szingapúri ütközésbotránnyal azt a mélybe taszító Flavio Briatore segítségében látja a megoldást. 

Egy csapatutasítás bomlasztó ereje: a Renault válsága már Ricciardo 2019-es érkezésével elkezdődött

A 74 éves olasz üzletember az idén tanácsadói szerepben tért vissza egykori munkaadójához, és azonnal el is kezdte az átszervezéseket – azóta bejelentették Bruno Famin csapatfőnök távozását, és a Hitech-főnök Oliver Oakes érkezését. Briatore most a Formula for Success podcastban Eddie Jordannek és David Coulthardnak mesélt arról, hogy miért tért vissza, illetve elárulta, évekbe telt, mire de Meo hallgatni kezdett rá.

„Jóval azelőtt ismertem már Lucát, hogy megérkezett a Renault-hoz. Amikor megjött, adtam neki némi útmutatást. »A Forma–1 nehéz üzlet, és az embereid nem túl jók.« De nem hallgatott rám, semennyire sem. Aztán három évvel később felhívott, találkoztunk, és azt mondta, »Totálisan szarban vagyunk a csapattal.« Én pedig azt mondtam neki, »Luca, a Forma–1 más üzlet. A Forma–1-ben szükséged van valakire, aki a csapatnak szenteli minden idejét, elkötelezett, és nem vállalati ember. Ott van a csapatszellem, és a többi, és a többi” – ecsetelte a korábbi csapatfőnök.

„Egyszer, amikor beszéltünk, azt mondta nekem: »Miért nem jössz vissza segíteni nekem?« Ez elindította a párbeszédet Lucával. Ismerem a csapatot, ismerem a gyárat, ismerek mindent. Úgyhogy azt mondtam, »Miért ne? De teljesen át kell szerveznem az életem, mert nem akarok elutazni minden versenyre, nem akarok Angliában élni, talán egy napot lennék ott egy héten, és a többi, és a többi. És aztán ez lett. Tudjátok, ez a régi csapatom, hét bajnoki címet nyertünk együtt. Ez egy új kihívás, új motiváció, és nagyon boldog vagyok, hogy visszatértem. Új csapatfőnökünk van. Ott van Luca, én és Oliver, a csapatfőnök, így fogunk dolgozni” – jelentette ki, majd tett egy ígéretet.

Váratlan reakciókat váltott ki a korábban eltiltott Briatore F1-es visszatérése

„Megígérem, hogy két éven belül dobogón leszünk. Adjatok két évet, és 2027-ben lesz dobogónk.”

Hogy Briatore egyetlen dobogós helyezésre gondolt-e, vagy az összetett dobogóra, az nem teljesen világos, de elnézve, hogy az Alpine jelenleg a konstruktőri 8. helyen áll mindössze 11 ponttal, miközben a 3. helyezett Ferrarinak 345 egység áll a neve mellett, utóbbi amúgy sem tűnik túl reális célnak.