back to top
KezdőlapFormula 1„Ezt nem láttuk jönni” – a Mercedesszel egyenrangú F1-es motort fog kukába...

„Ezt nem láttuk jönni” – a Mercedesszel egyenrangú F1-es motort fog kukába dobni a Renault?

-

Francia lapértesülések szerint komoly elégedetlenség fogadta a Renault motorrészlegén a hírt, miszerint a gyártó leállítja az F1-es motorfejlesztést, ezáltal 2026-os erőforrás, amin már hosszú ideje zajlik a munka, sohasem kerülhet bevetésre.

Hivatalos közleményben ugyan még nem kommunikálta a Renault, hogy gyári hátterét kivonja az F1-ből, ám Bruno Famin leköszönő csapatfőnök már beszélt a Viry-Chatillonban lévő gyárban érkező átszervezésekről, és a reakciók alapján már az ott dolgozó 250 fős stábbal is közölték, hogy átalakulások jönnek.

A L’Equipe a Renault gyári dolgozóinak szakszervezeti vezetőjét szólaltatta meg, aki szerint a cég hátba szúrta az alkalmazottakat ezzel a döntéssel.

„Ezt nem láttuk jönni – mondta Karine Dubreucq. – Ez hátba szúrás, árulás. Olyan motorokat tudtunk itt fejleszteni, amelyek 12 alkalommal már bajnoki címet nyertek, és most már hirtelen nem tudunk? Még csak azt sem várták meg, hogy beindítsuk a próbapadon.”

Az időzítés szempontjából tényleg furcsa a döntés, hiszen a 2026-os motorokon való munka pár éve már zajlik az F1-es gyártóknál, s úgy tűnik, a Renault képes beáldozni az eddig erre fordított anyagi erőforrásokat, hogy az új korszakra már ne kelljen elköteleződnie a sport mellett. Ugyanakkor a L’Equipe értesülései szerint az új F1-es motoron folyó munka egyelőre még nem állt le.

Három F1-es pilótánál is fiatalabb csapatfőnök veszi át az Alpine irányítását

A lap az egyik, meg nem nevezett mérnököt is megszólaltatta, aki szerint az új Renault-motor teljesítménye miatti aggodalomból tényleg elhamarkodott volt megszűntetni a programot.

„Úgy gondoljuk, hogy egyenrangú lesz a Mercedes-motorral, de legrosszabb esetben is csak 15 lóerő lesz a különbség. A turbót teljesen átterveztük” – mondta a szakember, arra utalva, hogy az első sejtések szerint az új motorkorszakra is a Mercedes érkezik meg a legfelkészültebben, ahogyan azt tette 2014-ben is.

„Ha most leállunk, talán sohasem hallunk újra Renault-motort az F1-ben” – aggodalmaskodott egy másik alkalmazott.

A hírek szerint Viryben dolgozó alkalmazottak már új egyenruhát is kaptak, a cég vezetői pedig továbbra is egyeztetnek arról, hogyan folyjon le az átalakulás, amely során várhatóan a hidrogénhajtású motorok fejlesztésére állna át a gyár. Famin korábban hangsúlyozta, senkit nem fognak kirúgni, minden jelenlegi alkalmazottnak munkát ajánlanak a folytatásban is.

A Renault motorjai 1992 és 2013 között 12 alkalommal hajtották meg a konstruktőri bajnokcsapat autóját: ötször a Williamsszel, egyszer a Benettonnal, négyszer a Red Bull-lal, két évben pedig a saját gyári istállójával ért fel a csúcsra a francia gyártó.

Verstappen legtöbb tippje elúszni látszik