back to top
KezdőlapFormula 1Legalább minden F1-es pilótát „visszaráz” a formába a veszélyes szél

Legalább minden F1-es pilótát „visszaráz” a formába a veszélyes szél

-

Az F1-es Holland Nagydíj pénteki napján akár 80 km/h-s erősségű szél is várható Zandvoortban.

Az autók már ennél enyhébb légmozgásra is érzékenyen reagálnak a kifinomult aerodinamika miatt, ezért a sajtótájékoztatón több versenyző is megemlítette, hogy nehéz dolguk lesz a volán mögött az első edzésnapon, a probléma akár a gyakorlási időt is rövidítheti. A helyi hatóságok figyelmeztettek, hogy a környéken a kinti tevékenységeket megzavarhatják a levegőbe felkapott szemétdarabok is.

A Holland Nagydíj helyszíne a tengerparton fekszik, ezért ott szinte mindig fúj a szél, az ereje viszont ezúttal a szokásosnál nagyobbnak ígérkezik. Hasonló orkánnal ritkán találkozik az F1 mezőnye, néhány éve Bakuban jósoltak 100 km/h-s sebességet is elérő szelet, de különösebb fennakadást mindez nem okozott a pályán.

A Williams pilótája humorral reagált a problémára. „Sokunk hajókon és ilyesmiken töltötte az elmúlt heteket, most viszont egy szűk, kanyargós pálya vár ránk magas leszorítóerővel és erős széllel, sok homokkal az ideális ív mellett. Ez jó mód arra, hogy visszarázódjunk” – mondta Alexander Albon. A pályát ráadásul nem övezik tágas aszfaltozott bukóterek.

Szombaton eső is nehezítheti a versenyzők feladatát, bár aznaptól a szél legalább elcsendesül az előrejelzés szerint.

Verstappen kijelölte, mikortól nem fogjuk biztosan a Forma-1–ben látni