back to top
KezdőlapFormula 1Két F1-es motorgyártó vétett a szabályok ellen

Két F1-es motorgyártó vétett a szabályok ellen

-

Az FIA bejelentette, hogy a 2023-as évben az F1 összes csapata megfelelt a költségvetési keretre vonatkozó szabályozásnak, két motorgyártó ugyanakkor nem.

Ez volt a harmadik pénzügyi év, amely során az F1 csapatainak és motorgyártóinak szigorú pénzügyi rendelkezéseknek kellett megfelelni, és a háromból kétszer nem sikerült mindenkinek maradéktalanul teljesíteni a kötelezettségeket: ezúttal, a 2023. évre vonatkozóan az Alpine-nál és a Hondánál állapítottak meg formai hiányosságokat (határidő elmulasztása, dokumentálási pontatlanságok), jóllehet, csak enyhébbeket, és az FIA leszögezte, hogy a két motorgyártó nem lépte túl az engedélyezett összeget.

A csapatok körében az első évben a Red Bull emlékezetes módon túllépte a keretet, míg az Aston Martin és a Williams formai hibákat vétett a dokumentumok benyújtása során, ezért utóbbi kettő pénzbírságot kapott. Vélhetően ez vár az Alpine-ra és a Hondára is, melyeknek az FIA azt javasolja, egyezzenek bele abba, hogy a szövetség által kiszabott büntetést automatikusan fogadják el, így hamar lezárhatják az ügyet.

Az Aston Martin még nem végzett: jöhet az Alonso–Verstappen álomcsapat?