back to top
KezdőlapFormula 1Bejelentették az F1 jövő évi sprintfutamainak helyszíneit

Bejelentették az F1 jövő évi sprintfutamainak helyszíneit

-

Az F1 bejelentette, hogy 2025-ben is hat helyszínen rendeznek sprintfutamos lebonyolítást, az ilyen versenyek száma tehát egyelőre nem nő tovább.

Az F1 vezetése elégedett a 2021 óta alkalmazott formátummal, Stefano Domenicali be is lengette már, hogy emelhetik a sprintversenyek számát. Ez a következő szezonra azonban nem történik meg, ugyanúgy hat pályán láthatunk ilyen futamot, és ezúttal a helyszínek listájában sincs nagy változás: egyedül az Osztrák Nagydíj helyére lép a Belga ebben a tekintetben.

Ausztriában 2022 óta mind a három szezonban tartottak sprintet, míg Belgiumban tavaly rendeztek. A maradék öt pálya tehát, ahol 2025-ben sprintet látunk: Sanghaj, Miami, Austin, Interlagos, Katar. Ami változás, hogy a Kínai Nagydíjat korábban (márciusban) tartják, mint idén, így nem lesz két egymást követő versenyhétvégén sprint.

Az F1 sprintversenyeinek felemás megítéléséről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebb elemzést. Bár ez a lebonyolítási rendszer növeli a tétre menő vezetés arányát és a csapatok hibázási lehetőségeit, megosztónak számít és sok kritikát kap, mert sok pilóta kerüli a kockázatvállalást a szombati eseményen.

Vigasztalják a McLarent: a Red Bull is sok hibával kezdte