16.5 C
New York
vasárnap, szeptember 22, 2024
KezdőlapFormula 1Soha nem látott probléma sújtott le Leclerc-re az időmérő végén

Soha nem látott probléma sújtott le Leclerc-re az időmérő végén

-

Különböző okból előálló, de hasonló jellegű nehézség tette tönkre Charles Leclerc és Carlos Sainz időmérőjének végét a Szingapúri Nagydíjon, így a két Ferrari csak az ötödik sorból vághat neki a futamnak.

A 2024-es F1-es szezon fluktuáló erőviszonyainak, forgandó szerencséjének adta ezúttal a Ferrari a példáját, hiszen azt követően, hogy az előző két futamon harcban voltak a győzelemért (Monzában nyertek is), s még Szingapúrban is a legjobb helyeken álltak pénteken, végül csak a 9. és a 10. helyre sorakozhat fel a két piros autó a vasárnapi rajtrácson.

Mindkettőjüket utolérte a baj a Q3-ban, a látványosabb módon Sainzt, aki szokatlan helyzetben, gyorskörének megkezdésére készülve, az utolsó kanyarban csúszott ki és csapódott autója hátuljával a falba, a piros zászlókat is előhívva.

„Elég furcsa baleset volt. Több autót is el kellett engednem a kivezető köröm során, emiatt a gumijaim sokkal hidegebbek voltak, mint arra számítottam. Rosszul mértem fel a tapadás mértékét a 17-es kanyar huppanóján, majd megbicsaklott alattam az autó, szóval vezetői hiba volt” – vállalt felelősséget tettéért Sainz.

„Tudtam, hogy a kör elején máris a kelleténél lassabb leszek, mert túl lassan érkeztem az utolsó kanyarhoz, ezért megpróbálkoztam valamivel, de nem volt elegendő a tapadás hozzá.”

Elképesztő: Verstappen bojkottal vágott vissza a büntetésre, széttrollkodta a sajtótájékoztatót

A leállás a többség első gyorskörét félbevágta, a piros zászlót követően pedig már csak egy menetre maradt ideje a mezőnynek. Leclerc-nek azonban ez nem sikerült jól: csak a végül hatodikként záró Nico Hülkenberg mögé sorolt, de pillanatokkal később el is vették a köridejét pályaelhagyás miatt. A monacói szintén a hideg gumikat okolta csúszkálása miatt, ám nála másmilyen előzmény vezetett ehhez, mint Sainznál.

„Olyan problémánk volt, amit a hétvége során eddig nem jelentkezett. Az első gumimelegítő paplanok nem működtek megfelelően, mielőtt kihajtottam volna a bokszból. Az első kerekek emiatt rendkívül hidegek voltak, így őrült módjára kellett nyomnom a kivezető körömben, hogy ezt kompenzáljam. Soha nem történt még ilyen korábban” – mondta Leclerc.

Sainz balesetével és Leclerc idejének törlésével az a szokatlan helyzet állt elő, hogy mindkét Ferrarit köridő nélkül rangsoroltak a Q3 végén, így a 9. és a 10. helyről rajtolhatnak csak, az előzési nehézségéről híres szingapúri pályán pedig olyan középmezőnyhöz tartozó autókon is át kell hámozniuk magukat, mint Cunoda Juki RB-je, Fernando Alonso Aston Martinja és Hülkenberg Haasa.

Ricciardo már öngyilkossági kísérlettel viccelődik – tényleg csak egy manipulált verseny mentené meg a karrierjét?

- Hirdetés -
[adrotate group="10"]