back to top
KezdőlapFormula 1Utódja eddig durván beárazza a celebbé vált F1-es csapatfőnököt

Utódja eddig durván beárazza a celebbé vált F1-es csapatfőnököt

-

A Haas nemcsak eredményesebben szerepel, mint tavaly, hanem az új csapatfőnök elérte, amit Günther Steinernek évek alatt sem sikerült.

Az idei szezon előtt a Haas F1-es csapatától váratlanul távozott, azóta médiaszerepléseire koncentráló Günther Steiner nélkül az utóbbi négy szezonból háromszor a konstruktőri pontverseny utolsó helyén záró amerikai istálló egyértelműen jobban teljesít, hiszen az idén 14 futam alatt gyűjtött 27 pontot, míg tavaly egész évben 11-et. Ezzel a gárda most a 7. helyet foglalja el, megelőzve az Alpine-t, a Williams-t és a Saubert, miközben a csupán 7 pontra levő RB sincs elérhetetlen távolságban tőle.

A menesztett Steiner előállt és megtette, amit Gene Haas nem engedett neki

Miután távozott, Steiner kifejtette, hogy lényegében nincs lehetőség az előrelépésre a Haasnál, mert Gene Haas tulajdonos nem hajlandó invesztálni a csapatába, anélkül pedig nem fogják tudni felvenni a versenyt a riválisokkal. A csapaton belülről kinevezett és csapatfőnökké előléptetett Komacu Ajao azonban bebizonyította, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal is lehet jobb munkát végezni, amivel meggyőzte Gene Haast arról, hogy fektessen többet az istállóba.

„Megmutattuk, hogy képesek vagyunk javítani a teljesítményen. A tulajdonos meggyőzéséhez teljesítményre van szükség. Mindig azt nézi, hogy »Jobbak akarunk lenni, akkor hogyan válhatunk gyorsabbá?« Úgyhogy, ha apró lépésekkel meg tudjuk mutatni, hogy ha együtt dolgozunk, akkor ugyanazokkal az erőforrásokkal is sikeresek lehetünk… Most, még ha hatalmas toborzás közepén is tartunk, amilyet a Haas F1 Team története során még soha nem láthattunk, ezek az emberek még nincsenek itt, ezért nagyjából továbbra is ugyanakkorák vagyunk. De amikor együtt dolgoztok, akkor már a légkör is annyira más lesz. És amikor a légkör nagyon más, amikor ennyi a pozitivitás, akkor az emberek természetesen jobban működnek és jobb teljesítményt nyújtanak. Szerintem ez a legnagyobb különbség” – idézi Komacut a Motorsport Week.

Ezek a szavak pedig nagyon nem festenek jó fényt a Haast 2016-tól egészen az idei év elejéig irányító Steinerre, akinek vezetése alatt ezek szerint nem éppen volt rózsás a hangulat a Haasnál. És persze az eredmények sem mellette szólnak, hiszen Komacu 14 futam alatt megmutatta, hogy ugyanazokból az alapanyagokból jobb levest főz az olasz-amerikainál, ráadásul más megközelítést alkalmazva elérte, hogy a vezetőség több pénzt adjon neki.

Komacu Ajao, Haas
Komacu vezetési stílusa gyökeresen eltér Steinerétől / Fotó: Andy Hone / LAT Images / Haas

Elmondása szerint ebben nagy segítségére volt Bob Murray, a Haas vezérigazgatója, aki gyárlátogatásokon vett részt és több versenyre is elutazott. Komacu azért szorgalmazta ezt, hogy Murray, és általa Gene Haas is pontosabb képet kapjon róla, hogy mire van szükség a sikerhez az F1-ben.

„Az volt a stratégiám, hogy bevonjam az olyanokat, mint Bob, aki 38 éve Gene jobbkeze, és Gene-t is, hogy meglássák, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a Forma–1-ben. A korábbi stratégia talán éppen ennek az ellenkezője volt. Az én stratégiám viszont az első naptól fogva az, hogy »Ha a tulajdonos nincs tisztában a valósággal, akkor természetesen ideges lesz, mert olyan eredményekre számít, amelyeket nem tudunk elérni.« De ha a helyén vannak a várakozásai… Igazán nagy szükségem volt arra, hogy [Gene Haas] jobban megértse, mi kell a sikerhez a Forma–1-ben. Bob pedig kulcsfontosságú ebben, szóval ez nagyszerű.”

„És aminek igazán örülök, hogy Bob is elkötelezte magát, amikor leszerződtetett. Azt mondta, »Ajao, támogatni foglak, veled fogok dolgozni.« Ez megmutatja, hogy Gene és Bob, az anyacég részéről megvan az elköteleződés, Bob pedig 100%-ban támogatta a tetteimet, amiért igazán hálás vagyok.”

Jöhet a Ferrari-motoros Toyota? – fontos bejelentést tett a Haas