back to top
KezdőlapFormula 1Tartozása miatt Hollandiában ragadt az F1-es csapat

Tartozása miatt Hollandiában ragadt az F1-es csapat

-

Nem indulhatott el a jövő hétvégi Olasz Nagydíj helyszínére a Haas F1-es istállójának felszerelése, mert nem történt meg a korábbi főszponzor felé fennálló tartozás kifizetése.

A Holland Nagydíj hétvégéje előtt röppent fel a hír, hogy megakadályozhatják a Haas-istálló felszerelésének továbbutaztatását Zandvoortból, amennyiben az amerikai csapat nem fizeti ki 9 millió dolláros tartozását a korábbi főszponzor Uralkali felé. Az orosz vállalattal kötött főszponzori megállapodást 2022 márciusában, az orosz–ukrán háború kirobbanása után mondta fel a Haas, ám egy svájci bíróság az idén júniusban megállapította, hogy a csapatnak részben vissza kell fizetnie a 2022-es idényre az Uralkali által kifizetett szponzorpénzt, mert bár jogában állt felmondani a megállapodást, csak a 13 milliós szponzorpénz egy részét tarthatja meg.

A Holland Nagydíj előtti csütörtök este végrehajtók jelentek meg a Haasnál a zandvoorti paddockban, hogy felbecsüljék a csapat felszerelését és autóit, ám ekkor úgy tűnt, hogy az amerikai istálló fizetni fog, és nem lesz gond a továbbutazásával az Olasz Nagydíjra. A Haas kamionjai azonban vasárnap este nem hagyhatták el a zandvoorti pálya paddockját, mert bár a Haas kijelentette, hogy pénteken este megtörtént az átutalás, majd Gene Haas vasárnap délután azt mondta, „minden el van rendezve”, az Uralkali még nem kapta meg a pénzt.

Haas, Uralkali, racingline
Az Uralkali utoljára a 2022-es barcelonai szezon előtti teszten volt látható a Haas autóin / Fotó: Mark Sutton / LAT Images / Haas F1 Team

Az Autosport beszámolója szerint azért nem, mert pénteken történt meg az átutalás, a hétvége miatt pedig nem került át a pénz egy bizonyos közel-keleti bankszámlára, így a Haas felszerelése a bírósági végzés értelmében nem hagyhatja el Hollandiát. Az Autosport azt írja, a közel-keleti bankszámlán keresztül történő utalásra azért volt szükség, hogy a Haas biztosra menjen azzal kapcsolatban, hogy nem sért meg egyetlen, Oroszországgal szemben fennálló szankciót sem.

Az Uralkali azonban nem fogadta el, hogy a szankciók miatt késlekedik a fizetés, és vasárnap azt állította, hogy továbbra sem kapta meg a pénzt. Emellett az orosz vállalat arról sem kapott még tájékoztatást, hogy a beígért F1-es autó hogyan és mikor kerül leszállításra, ugyanis egy ilyenre is igényt tartanak.

A Haas kamionjai ezek után majd akkor indulhatnak el Monzába a zandvoorti paddockból, ha hétfőn megerősítik a pénz kifizetését, de kérdés, hogy ez mikor történik meg. Az biztos, hogy a késlekedés nem tesz jót a monzai előkészületeknek, hiszen egy hetes szünet esetének a csapatok versenyt futnak az idővel, hogy a következő versenyhelyszínen időben meg tudják kezdeni a vendéglátó egység és a motorhome felépítését, valamint a garázsok berendezését.