back to top
KezdőlapFormula 1Bevált a Mercedes új első szárnya? Hamilton nagy előnnyel az élen a...

Bevált a Mercedes új első szárnya? Hamilton nagy előnnyel az élen a száraz edzésen

-

A Kanadai Nagydíj hétvégéjének első száraz szabadedzésén a Mercedes diktálta a tempót, Lewis Hamilton jelentősnek mondható előnnyel végzett az élen Max Verstappen előtt. A 60 perc során a Bajnokok Fala sem maradt érintetlen.

A hétvégén eddig szokatlan körülményekkel szembesült a mezőny a Kanadai Nagydíj harmadik edzésén: a gyakorlás egésze száraz pályán zajlott, ami temérdek teendőt adott a csapatoknak az eső által erősen befolyásolt péntek után.

Miközben senki sem lehetett biztos benne, milyen lesz a folytatás – az időmérő környékén ismét lehetséges az eső Montrealban –, ebbe az egy órába igyekezett mindenki belesűríteni az egykörös- és a versenytempó finomhangolását is. A hangsúly és a program csapatonként eltérő volt: míg a Red Bullok az utolsó negyed óráig nem futottak igazán gyors kört, az RB részéről Laurent Mekies csapatfőnök elmondta a Sky Sportsnak, hogy ők inkább az időmérős tempóval foglalkoznak.

A korábbi esőzések miatt a pálya igencsak felgumizatlan volt a szombati edzésnaphoz képest, sokan panaszkodtak a rendkívül alacsony tapadásra. Ez tréfálhatta meg Csou Kuan-jüt is már az edzés ötödik percében, amikor az 1-es kanyar bevétele után megcsúszott, és a bokszkijárat előtt a szalagkorlátnak koccant Sauberjének hátuljával. A kínai pilóta ezzel a hétvége során már másodszor okozott piros zászlót, azzal pedig, hogy lemaradt a folytatásról, szinte vakon kell készülnie az időmérőre.

Fél óra elteltével kezdtek érkezni tömegesen az időmérős szimulációra hasonlító, lágy gumis körök, s hamarosan a Mercedes pilótái álltak az élre. Lewis Hamilton 1:12,549-es köre kimagasodott, hiszen sokáig az azt legjobban megközelítő George Russell eredménye is hét tizeddel elmaradt tőle. A leintésig Max Verstappen tudta őt a legjobban megközelíteni, de ő is 374 ezredre elmaradt, míg Russell végül négytizedes hátránnyal lett a harmadik. Őt Lance Stroll, Oscar Piastri és az első győzelmét tíz éve ezen a pályán megszerző Daniel Ricciardo követi. A Mercedes új első szárnnyal érkezett a hétvégére, de alighanem csak egy száraz időmérőn derülhet ki, valós-e visszatérésük az élmezőny környékére.

Nem maradt érintetlenül a Bajnokok Fala sem – a pálya utolsó kanyarjában, a célegyenes bejáratának külső ívénél lévő fal, amely az 1999-es itteni balesethullám után kapta gúnynevét. Ezúttal nem történt nagy csattanás, de amikor Alexander Albon jobb hátsó kerekével hozzáért, megsérülhetett a felfüggesztése, hiszen az edzés utolsó perceit már a garázsban töltötte. A leintés pillanataiban Verstappen szintén hasonló módon vette érintőre ezt a hírhedt falat.

A 3. szabadedzés végeredménye: