back to top
KezdőlapFormula 1Minden benne volt Hamilton mozdulatában, ahogy győzelme után faképnél hagyta az FIA...

Minden benne volt Hamilton mozdulatában, ahogy győzelme után faképnél hagyta az FIA elnökét

-

A Lewis Hamilton Brit Nagydíjon szerzett győzelmét követő percek tele voltak ünnepléssel és pozitív érzelmekkel – leszámítva egyetlen rövid, de annál látványosabb közjátékot.

Miután a hétszeres világbajnok két és fél éven át tartó győzelmi ínségét megszakítva áthaladt a célvonalon Silverstone-ban, a lassú levezető köre során hosszasan élvezte a pillanatot, majd az autóból kiszállva ünnepelt mercedeses csapattagjaival, ölelkezett a szüleivel, beszélgetett neki szintén gratuláló versenyzőtársaival, majd még kiment a lelátó közelébe, hogy rajongóival is közelebbi kapcsolatot teremtsen.

Hamilton robbantja a számokat: senki nem nyert még ilyen soká is, ilyen sokáig és egy helyen ilyen sokszor

Eközben pedig egy fél másodperces kézrázás után ridegen elsétált Mohammed Bin Szulajm, az FIA elnöke mellett – a televíziós közvetítésbe is bekerült jelenetről itt látható a videó.

Hamilton éppen a mérlegelést végezte, amikor Szulajm megközelítette őt, türelmesen kivárta, hogy a brit lelépjen a mérlegről, majd kezet nyújtott neki. A hétszeres világbajnok azonban itt nem állt meg beszélgetésre, egy pillanatra az emirátusokbeli sportvezető kezébe dugta a sajátját, s egy rövid, sisakon keresztüli tekintet után már tovább is állt. Az FIA elnök ezt követően széttárta karjait, ami akár a gesztus miatti méltatlankodása is lehetett.

Az már korábban is tudható volt, hogy Hamilton nem kifejezetten szívleli az FIA jelenlegi, 2021 vége óta székelő elnökét, akinek két és fél éves munkásságát balhék sora fémjelzi. Ezek egyike Hamilton csapatát, a Mercedest is közvetlenül érintette, ugyanis az elmúlt télen az FIA összeférhetetlenség miatt vizsgálatot indított a csapatvezető Toto Wolff, valamint az F1 Academyt igazgató felesége, Susie ellen. Az ügy ugyan gyorsan lezárult, de különösebb magyarázat azóta sem érkezett a kirobbantására, s emlékezetes, hogy amikor márciusban Hamiltont az FIA átláthatatlan működéséről kérdezték, a brit kendőzetlenül kijelentette, sohasem bízott Szulajmban.

Hamilton: Sohasem bíztam az FIA elnökében

Egyébként az új FIA-elnök egyik első feladata volt a Hamiltont hátrányosan érintő 2021-es szezonzárón történt procedurális hibák kivizsgálása is, amelyben ugyan egyértelműsítették a vonatkozó szabályokat, és eltávolították a posztjáról az elismerten hibázó Michael Masi versenyigazgatót, de a bajnokság végkimenetelén ez utólag már nem változtatott – persze azok után, hogy a Mercedes visszavonta óvását, nem is volt joga az FIA-nak megmásítani a bajnok személyét.