back to top
KezdőlapFormula 1Horner eddig tudta védeni Ricciardót, de elmondta, milyen esetben térhetne mégis vissza

Horner eddig tudta védeni Ricciardót, de elmondta, milyen esetben térhetne mégis vissza

-

Bár a Red Bullnál valós opcióként számoltak azzal, hogy Sergio Pérezt Daniel Ricciardóra cseréljék, végül az ausztrál sem nyújtott kellően meggyőző teljesítményt, ezért kellett mennie az RB-től, magyarázta el Christian Horner.

A Red Bull csapatfőnöke az F1 Nation Podcast vendégeként beszélt az elmúlt hét legnagyobb port kavart híréről, Ricciardo menesztéséről. Az ausztrál helyét a szezon hátralévő részére a tavaly már Ricciardo kéztörése idejére is beugró Liam Lawson kapta meg, noha Hornernek elmondása szerint küzdenie kellett a Red Bull tanácsadójával, Helmut Markóval, hogy ne történjen meg a csere már a szezon korábbi szakaszában.

Horner azt is megindokolta, hogy az idény ilyen kései szakaszában a csapat miért nem akarta az utolsó hat futamot még megadni Ricciardónak, hogy méltóbban búcsúzhasson.

„Egy tökéletes világban ezt csináltuk volna, a szélesebb képet vizsgálva viszont válaszokat akartunk kapni a versenyzőinkről. Hat verseny van még hátra, és ez egy ideális alkalom, hogy beültessük Liamet [Cunoda] Juki mellé.”

A csapatfőnök elmondása szerint a Red Bullnál már Lawson tavalyi öt futama alatt is látták, hogy a fiatal új-zélandi is képes helyt állni a Forma-1-ben, ám mégis megtartották az idei évre Ricciardót, akivel tényleg az volt a terv, hogy a nagycsapatnál tavaly és idén is hosszú gyenge periódust produkáló Sergio Pérez helyébe lépjen.

Ricciardo végítélete már az előtt meg volt írva, hogy 2018-ban elhagyta a Red Bullt

„Daniel ugyan nem juniorversenyző volt, de biztonsági tartalékként szolgált arra az esetre, ha Checo nem találja meg a formáját – mutatott rá Horner. – De mindkettőjüknek hullámzott a formája, eltérő időszakokban. Checo nagyon jól kezdte az idei szezont, Daniel viszont szenvedett. Aztán ahogy Checo formája hanyatlani kezdett, Daniel egy kicsit feljött, de sohasem volt elég meggyőző ahhoz, hogy megcseréljük a két versenyzőt.”

„A következetesség hiányzott. Helmut már Barcelona körül ki akarta venni őt az autóból, szóval már ott is nagy nyomás helyeződött rá. Én minden tőlem telhetőt megtettem, hogy minél tovább az autóban tartsam őt, lehetőséget adva neki, hogy hozza az eredményeket. Enélkül már Barcelona után kikerült volna.”

Tíz helyett így tizennyolc verseny jutott idén Ricciardónak, a Szingapúri Nagydíj viszont alighanem utolsó F1-es futama marad. Bár Horner félig viccesen, félig azonban komolyan vehetően felvázolt egy újabb forgatókönyvet.

„Remélem, hogy a sport környékén marad, és egyértelművé tettük számára, hogy szeretnénk, ha nagyköveti szerepben folytatná a csapattal. Aztán persze sosem lehet tudni. Ha Liam sem végez jó munkát és Checo sem végez jó munkát, Danielről már tudjuk, hogy mire képes…”

A „szélesebb kép” említésével Horner korábban utalt arra, hogy Lawson a szezon hátralévő részében nem csak az RB jövő évi, teljes szezonra szóló üléséért hajt, hiszen immár ő lehet Pérez első számú helyettese szükség esetén. A csapatfőnök azonban nem akarta feszegetni tovább a húrt, amikor arról kérdezték, mi lenne számára az ideális forgatókönyv a 2025-ös pilótafelállást illetően.

„Az, hogy Checo újra rálel arra az önmagára, aki az év elején volt, és minden marad a jelenlegi formájában. De mint azt tudjuk, ebben a szakmában két hét alatt is sok minden változhat.”

Egyszer már döntött a leggyorsabb kör az F1-es bajnoki címről, Ricciardo is lehet még a mérleg nyelve