back to top
KezdőlapFormula 1Ilyen időjárás várható a Spanyol Nagydíj hétvégéjén

Ilyen időjárás várható a Spanyol Nagydíj hétvégéjén

-

Egy Forma-1-es versenyhétvége izgalmaira az időjárás is óriási hatást gyakorolhat. A Spanyol Nagydíj esetében a tavalyi futamhoz képest várhatóan melegebb időjárásra számítottak, mivel idén egy későbbi időpontban tartják meg a hétvégét 2023-hoz képest. Egyelőre ez a sejtés nem igazán fog bejönni.

A királykategória hivatalos gumiszállítója, a Pirelli becslései szerint ha elég meleg lesz a pályán, hogy a gumikopás mértéke extrém nagy lehet, és emiatt akár három bokszkiállásos taktikákat is láthatunk majd a vasárnapi versenyen. A jelenlegi előrejelzések alapján a 2023-as időjárástól is hűvösebbek lehetnek a hőmérséklet értékek, amik 2022-ban a 37 Celsius-fokot is meghaladták.

A magyar F1-es közvetítés helye jobban pattog, mint a 2022-es Mercedes – itt a Spanyol Nagydíj programja

A pénteki napon a napsütésé lesz a főszerep, de ennek ellenére is csak 24 Celsius-fokos csúcsra lehet számítani. A szél erőssége sem lesz nagy, körülbelül 15 kilométer/óra sebességgel fog fújni. Ez jó hír lehet a pilóták számára, mert a nagy szélsebesség könnyen megtréfálhatja őket a gyorsabb kanyarokban.

Szombaton a nap elején magasabb hőmérséklet várható, de a felhők megérkezésével ez könnyen megváltozhat a délutáni edzésekre. Ez az időmérőre is hatással lehet, ami miatt könnyen lehet, hogy a csapatoknak fel kell készülnie a pályahőmérséklet csökkenésére és az ezzel járó következményekre.

Vasárnapra maradnak a felhők, amik ezúttal már esőt is hozhatnak. A nehéz körülmények leginkább a betétfutamokat, a Formula 3 és a Formula 2 főversenyeit befolyásolhatják a legnagyobb mértékben. Az eső valószínűsége még a Forma-1-es futam kezdetére is meg fog maradni, habár nem valószínű, hogy a versenytáv alatt eleredne majd az eső.