back to top
KezdőlapFormula 1Leclerc reméli, Hamiltontól megtudja, hogyan kell bajnokságot nyerni

Leclerc reméli, Hamiltontól megtudja, hogyan kell bajnokságot nyerni

-

Már a szezonkezdet óta lázban tartja az F1 közegét Lewis Hamilton 2025-ös ferraris szerződése, de ahogy ráfordulunk az idei szezon utolsó negyedére, úgy válik egyre tapinthatóbbá korunk egyik legizgalmasabb pilótapárosának közelgő összeállása. Charles Leclerc legfrissebb nyilatkozatán ez különösen érződik.

Bár a két versenyző eddigi Forma-1-es sikerei nem azonos szinten mozognak, mégis mindkettőjük számára érdekes kihívás lesz belecsöppenni ebbe az új dinamikába a Ferrarinál. Hamilton tizenkét mercedeses szezon után választ kaphat arra, 40 éves kor felett is képes-e még az alkalmazkodásra, tartani tudja-e a lépést a fiatalabb generáció egyik leggyorsabbjával egy olyan közegben, amelyben csapattársa mozog otthonosabban. Leclerc pedig nagy lehetőségként tekint arra, hogy a hétszeres világbajnoktól, a sport legsikeresebb alakjától leshet el trükköket.

„Nagyon izgatottan várom, hogy meglássam, mit hogyan csinált a karrierje során, hogy az ennyi sikert hozott számára. Nagyon kevés gyengesége van – sőt, igazából egyetlen gyenge pontját sem ismerem Lewisnak. Rendkívül erős versenyző, mindig ott van, mindig gyors, mindig kiegyensúlyozott. Érdekes lesz számomra, hogy Lewistól tanulhatok, és egyúttal megmutathatom, mire vagyok képes ellene azonos autóban. Ez a két tényező roppantmód motivál” – idézi Leclerc-t a The Race.

Hamilton: Sosem tudhatom, hogy utoljára öleltem-e meg az anyámat

A két pilóta összevetését azért is lesz érdekes figyelni, mert Leclerc-nek kifejezetten az időmérők számítanak erősségének (26 pole-ja van csupán 7 futamgyőzelem mellett), Hamilton viszont még ilyen temérdek idő után is rendkívül kiegyensúlyozott ebben a két fő eredményességi mutatóban, 104 rajtelsősége mellé 105 győzelem párosul. Vajon Leclerc-nek ennek fényében kötelező az időmérőkön elhomályosítania a rekordert?

„Nem igazán gondolok arra, hogy mik az elvárások, inkább csak arra fókuszálok, hogy nekem mit kell tennem. Először mindig inkább a folyamatra figyelek oda, ami nagy dolgok eléréséhez vezethet, semmint hogy először a nagy dolgokra gondoljak, és csak utána az oda vezető útra” – fogalmazta meg hozzáállását a monacói.

„Amióta bekerültem a Forma-1-be, nagyon szerencsés vagyok. Sohasem vágytam arra, hogy egy második számú pilóta legyen a csapattársam, hiszen mindig úgy tartottam, hogy sokkal előnyösebb, ha a leggyorsabb versenyzők mellett vagyok.”

„Nagyon-nagyon gyors csapattársaim voltak, akik engem is hajtottak előre, és Lewistól is sokat fogok tudni tanulni” – mondta, hozzátéve, azt viszont nem hiszi, hogy Hamiltonnak is szüksége lesz majd az ő tanácsaira. „Elvégre ő Lewis Hamilton.”

Leclerc azt követően, hogy az első F1-es szezonját 2018-ban Marcus Ericsson csapattársaként töltötte a Saubernél, a Ferrarihoz szerződve két évig Sebastian Vettel oldalán versenyzett, idén év végén pedig négy szezon után távozik mellőle Carlos Sainz.

Horner eddig tudta védeni Ricciardót, de elmondta, milyen esetben térhetne mégis vissza