back to top
KezdőlapFormula 1Készül a szigorítás, hogy ne lássunk újra Magnussen-féle sunyi húzásokat

Készül a szigorítás, hogy ne lássunk újra Magnussen-féle sunyi húzásokat

-

Kevin Magnussent sokan támadták, amiért a saját versenyét feláldozva védte csapattársa pontszerző pozícióját két futamon is, de az FIA lépéseket tervez, hogy hasonló ne forduljon elő a jövőben. 

Magnussen Szaúd-Arábiában és Miamiban a pályát többször szándékosan levágva maradt sokáig az üldözői előtt, hogy azok ne érhessék utol a másik Haast vezető Nico Hülkenberget. Az amerikai csapatnak, és úgy általában a mezőny végén bármelyik istállónak minden pont aranyat ér, ezért a negatív visszhangoknak és a sportszerűtlen pilótának kiosztott időbüntetésnek egyáltalán nincs visszatartó ereje.

Az FIA azonban szigorítást tervez a hasonló megmozdulások büntetési tételében az Autosport információi szerint, amiről a hétvégén, Imolában egyeztetnek a csapatokkal. Az elképzelés szerint az ismétlődő, pályalevágással megvalósított pozíciószerzés/pozícióvédés esetén a vétkest nem időbüntetéssel, hanem bokszutcán áthajtásos büntetéssel sújtják a továbbiakban – ennek a megoldásnak az előnye az volna, hogy mivel a büntetést két körön belül le kell tölteni, az illető onnantól már csak limitált ideig tudja feltartani a mögötte haladókat.

Magnussen partizánkodásának megvolt az ára: már 10 büntetőpont van a jogosítványában, vagyis ha még egy komolyabb kihágást elkövet a szezonban (ütközés okozásáért például általában 2-3 büntetőpontot szoktak kiosztani az FIA felügyelői), eltiltják a következő futamról.

Alonso mellett egy másik balhés pilóta is aggódhat az eltiltás miatt