back to top
KezdőlapFormula 1Massa nem adja fel, továbbra is követeli Hamilton 2008-as világbajnoki címét

Massa nem adja fel, továbbra is követeli Hamilton 2008-as világbajnoki címét

-

Felipe Massa nem tágít, és szeretne igazságot szolgáltatni a 2008-as világbajnoksággal kapcsolatban.

A brazil versenyző a hazai futamán pár kanyar erejéig még világbajnoknak mondhatta magát, de az eső megtréfálta a mezőnyt. Lewis Hamilton az utolsó körben előzte meg a lassan haladó Timo Glockot, így megszerezte első bajnoki címét.

Később kiderült, hogy a bajnokság utolsó harmadában csalás történt. Szingapúrban ugyanis Nelson Piquet Jr. a csapat utasítására vágta falnak az autóját. Emiatt ki is tiltották Flavio Briatorét és Pat Symonds-ot az F1 területeiről, ám évekkel ezelőtt megsemmisítették ezt az intézkedést.

Az elmúlt hetekben Massa úgy döntött, hogy bíróságra viszi az ügyet, és harcol az eredmény ellen. A brazil ex-pilóta kihangsúlyozta, már a leleplezés után arról faggadta csapatát, hogy mivel tudnák megmásítani az eredményt, ám az alakulat szerint semmit sem lehetett akkor már tenni.

„Annak idején már beszéltem erről a Ferrarival, és a csapat ügyvédjeivel Maranellóban. Akkor azt mondták, semmit sem tudnak tenni” – nyilatkozta Massa.

Felipe Massa
Felipe Massa – Fotó: Jo Klausmann/Racingline.hu
Bernie Ecclestone már 2008-ban tudott a szabályszegésről:

Az F1 korábbi ura később egy interjú során elismerte, hogy előbb a fülébe jutott, hogy mi történt a 2008-as Szingapúri Nagydíjon.

„Akkoriban volt egy olyan szabály, hogy az FIA díjátadója után már nem lehet az eredményhez hozzányúlni. Mivel Hamilton megkapta a kupát, így minden rendben volt” – ismerte el Mr. E.

Ez alapján szeretne eljárást indítani Massa. A brazil úgy véli, hogy perdöntő bizonyítékként szolgálhat a brit üzletember korábbi nyilatkozata.

„Más sportágakban is visszavontak már címeket, amikor hasonló dologra fény derült. Miért ne lehetne ez az F1-ben is így? Miután Bernie (Ecclestone) beszélt erről, megpróbáljuk jogi szempontok alapján megérteni, hogy van-e esély arra, hogy felülvizsgálják az ügyet. Bernie azt mondta, hogy ő és az FIA akkori elnöke már 2008-ban tudott erről. Ám nem tettek semmit, mert azt akarták, hogy a Forma-1 reputációja ne sérüljön. Én nem vagyok jogász, de mindenki tudja mekkora igazságtalanság ért. Jogosan küzdök az igazamért. Nem egy motor romlott el, hanem egy győzelmet loptak el tőlem és mindezt egy manipuláció által, ami elég súlyos dolog” – magyarázta a brazil.

Massa hozzátette, hogy a 2007-es kémügy kapcsán büntetést kapott a McLaren, ám őt nem kárpótolták a világbajnoki cím elvesztéséért.

„2007-ben, mikor a McLaren lemásolta a Ferrari autóját, kizárták őket a bajnokságból. Büntetést kaptam azért, amit tettek. Az én esetemben nem volt szankció. Viszont a fociban és más sportágakban az ilyen ügyek után korrigálják az eredményeket.”