back to top
KezdőlapFormula 1A McLaren egy évvel előrébb jár, mint gondolta

A McLaren egy évvel előrébb jár, mint gondolta

-

A McLaren vezérigazgatója arra számított, hogy a csapat csak 2025-ben ér el arra a szintre, ahová idén már eljutott. Kifejtette, hogy a csapatfőnök Andrea Stella miért nagyon jó vezető.

A McLaren utoljára 2012-ben állt elő bajnoki címért támadó autóval, mielőtt az idei szezonban a remekül sikerült frissítéseknek köszönhetően az élre állt az erősorrendben a Miami Nagydíjon. Onnantól számítva kilenc futamon ez csak két futamgyőzelmet hozott, mert a csapat és Lando Norris több kisebb-nagyobb ki nem kényszerített hibával sok pontot elszórt, de Zak Brown szerint a wokingiak így is jóval messzebb jutottak, mint korábban várták.

„Nem lennék őszinte, ha azt felelném, hogy nem lepődtem meg. A Red Bullnak hatalmas előnye volt mindenkivel szemben, a Mercedes is nagyon kiemelkedő volt előzőleg. Azt gondoltam, tovább csökkentjük a lemaradásunkat, de azt nem, hogy a nyári szünet előtt egyetlen futam alatt behozható távolságban leszünk a [konstruktőri] 1. helytől” – mondta a McLaren vezérigazgatója BBC-nek.

„Azon múlik [a megszerzése], hogy Sergio Pérez hogyan fog teljesíteni. Ha úgy, ahogy alapból képes, nehéz küzdelem lesz. De ha úgy, ahogy az év nagy részében eddig, akkor elég jók az esélyeink, mert nekünk két olyan pilótánk van, akik folyamatosan az élmezőnyben mennek.” 

„Azt hittem, 2025-ben jutunk el oda, ahol idén tartunk. De nyilván nem panaszkodom.” 

A Hamiltonnal összetűzésbe kerülő Rosberg jótanácsát megszívlelik a McLarennél

Az egyéni vb-címre is van esély Norris nyers tempója alapján, ehhez viszont drasztikusan mérsékelni kell a már említett hibák számát. A McLaren formajavulása egy éve kezdődött, a tavalyi Brit Nagydíjon szintén hatalmasat léptek előre az ott bevetett fejlesztésekkel. Andrea Stella csapatfőnök szerződését meg is hosszabbították a minap, akiről Brown ódákat zeng.

„Kihozta az itt lévő emberekből a tehetséget. Az F1-es részlegen körülbelül ezren dolgoznak, de én csak három pozícióban intéztem személycserét, mind a három vezetői tisztség volt. Szóval 997-en ugyanazok az emberek készítettek ilyen erős autót, akik már itt voltak 2023 elején is” – nyilatkozta.

„Egy vezető feladata az, hogy a legtöbbet hozza ki az embereiből, és ez nem működött korábban. Nem tudtuk felszínre hozni a stábban meglévő tehetséget. Andrea kiválóan kommunikál, odafigyel másokra. Keményen dolgozik, ért a műszaki területhez, példával jár elöl. Minden képességgel rendelkezik, amit egy nagyszerű vezetőtől várunk.”

Brown elárulta, hogy a McLarenhez 2015-ben leigazoló Stellának már 2019-ben felajánlott vezetői tisztséget, de nem fogadta el, mert úgy érezte, még nem áll készen rá. Andrea tisztában van a saját képességeivel, nem akar túl nagyot markolni. A második felkérés idején már jobban ismert engem és a csapatot is, és az első hívásomkor sem mondott még igent. Kellett hozzá néhány nap, mert szereti nagyon alaposan átgondolni a dolgokat” – mesélte.

A Ferrari lecsaphat a szakemberre, aki vakvágányra vezette a Mercedest