back to top
KezdőlapFormula 1McLaren: Norris most már maga mögött hagyhatja a Szocsiban történteket

McLaren: Norris most már maga mögött hagyhatja a Szocsiban történteket

-

Lando Norris versenymérnöke Will Joseph szerint a brit pilóta a Miami Nagydíjon aratott győzelmének köszönhetően megszabadult a 2021-es Orosz Nagydíj „kísértetétől”.

Norris akár már három évvel ezelőtt megszerezhette volna az első F1-es győzelmét. Az Orosz Nagydíjon sokáig vezette a versenyt, de az utolsó szakaszra Lewis Hamilton nagyon közel került hozzá, és az eső is eleredt. Amíg a versenyzők túlnyomó többsége szinte azonnal a bokszba hajtott átmeneti esőgumikért, addig a McLaren brit fiatalja rossz döntést hozott, és kintmaradt a száraz pályás gumikon.

Így ünnepelte a McLaren Norris első győzelmét – galéria

Ez a rossz döntés sokáig hatással volt a brit kiválóságra, mert nagyon sokáig nem jött ki neki a lépés, és nem is került annyira közel a győzelemhez, mint anno Szocsiban. Joseph erről a Sky Sports kamerái előtt nyilatkozott a Miami Nagydíjon.

„Nagyon hosszú ideje vártuk már ezt a pillanatot – árulta el a brit szakember. – Különösen Oroszország óta, ami azóta is kísértett engem minden egyes alkalommal.”

„Úgy érzem, hogy ezt az élményt most már megunk mögött hagyhatjuk, egy fantasztikus versenyt teljesítettünk. Az időmérő után nem voltunk biztosak a döntéseinkben, hiába beszéltük meg őket. Azonban most, ha visszamegyek hozzá, elmondom neki, hogy tényleg így jártunk a legjobban.”

A wokingi istálló csapatfőnöke Andrea Stella úgy látja, hogy Norris inkább a rendelkezésére álló technika miatt marad ilyen sokáig győzelem nélkül. Fernando Alonso egykori versenymérnöke szerint az egyszeres futamgyőztesnek egyáltalán nem a képességei miatt voltak problémái e téren.

„Teljes mértékben meg volt győződve arról, hogy Lando a technika miatt nem tudott még futam nyerni idáig. Ez pedig nem az rajta, hanem sokkal inkább a csapaton múlott. Biztosítanunk kell a számára a győzelemre esélyes csomagot, és amint erre képesek voltunk, rögtön bizonyított is.”

„Ez egy komoly visszajelzés volt a számunkra, hogy mindig is készen állt. Ez már akkor is látszódott, amikor folyamatosan szállította a dobogós helyezéseket, még akkor is, amikor nem feltétlenül volt meg az esélyünk olyan előkelő pozícióban végezni. Szerintem Lando egy eseménydús idény előtt áll.”

Norris győzelmének értelmében a Red Bull már két futamot nem volt képes megnyerni a 2024-es évadban. Ez a szám már több, mint tavaly volt, mivel a a Szingapúri Nagydíj kivételével az összes verseny a Milton Keynes-i istálló diadalmával zárult 2023-ban.

Norris előkerült a győzelmi ünneplésből: „Ez még csak a kezdet”