back to top
KezdőlapFormula 1A Mercedes akadékoskodása miatt sejtjük már most, milyen lesz az F1 2026-tól

A Mercedes akadékoskodása miatt sejtjük már most, milyen lesz az F1 2026-tól

-

Az Autosport tudósítása szerint a Mercedes megvétózta azt az elképzelést, hogy az F1 2026-tól tervezett műszaki előírásait ne hozzák nyilvánosságra már júniusban.

Az FIA a múlt héten nyilvánosságra hozta az F1 2026-os műszaki szabályrendszerét, legalábbis annak első verzióját, amihez fantáziarajzokat is társítottak az autókról. Csakhogy az elképzelésekben vannak hátrányosnak látszó részletek, ezért felmerült az igény, hogy a publikációval eltérjenek az eredeti, június végi határidőtől, és csak októberben tegyék meg ezt.

Ehhez az összes csapat beleegyezésére lett volna szükség, ám a Mercedes nemet mondott azzal az indokkal, hogy jobb több időt hagyni a szabályok finomhangolására, mielőtt a csapatok 2025-ben nekivágnak a fejlesztési munkának – az aerodinamikát és magát az autót érintő fejlesztést csak ekkor kezdhetik meg a szélcsatornában és a szimulációs berendezésekkel, addig csak az új erőforrásokat tesztelhetik.

A Mercedes érvelése jogosnak hangzik abból a szempontból, hogy ha októberig várt volna az FIA, onnantól csak két-három hónap maradt volna eltüntetni a hiányosságokat 2025 januárjáig, így viszont több idő áll rendelkezésre erre a célra.

2026-tól csökken az autók mérete, eltűnik a DRS, utóbbi helyére egy másfajta, energia-alapú lehetőség lép az előzések segítésére, az erőforrások teljesítményében pedig még nagyobb szerepet kap majd a hibrid rendszer. Sokan ugyanakkor attól tartanak, hogy jelentősen lelassul majd a tempó.

Megérti az FIA az új F1-es szabályokat övező félelmet