back to top
KezdőlapFormula 1Meglepetés az időmérőn, a Mercedesé a pole és az első rajtsor a...

Meglepetés az időmérőn, a Mercedesé a pole és az első rajtsor a Brit Nagydíjra

-

Meglepetésre a Mercedes bizonyult a leggyorsabbnak a Brit Nagydíj változó időjárás által nehezített időmérő edzésén, míg Max Verstappennek nem volt valós esélye a pole pozícióra. Sergio Pérez megint leszerepelt.

Miután addig a teljes szombati nap esőben zajlott (az F3-as sprintet elhalasztották, majd az F1-es szabadedzés és az F2-es sprintfutam alatt végig vizes volt a pálya), a Brit Nagydíj időmérő edzésén eső már nem, vizes, ám felszáradó pálya viszont fogadta a mezőnyt. A Q1-et még mindenki intermediate gumikon kezdte – kivéve a két Haast, mert ők a bokszban maradtak, várva, hogy mikor jöhetnek ki slickeken –, de már ekkor kezdett kirajzolódni a felszáradó ideális ív, ami a köridőkön is meglátszott.

Az első roham után Max Verstappen állt az élre 1:37.518-cal, de mindössze 0,089 másodperccel előzte a körébe belehibázó Lando Norrist. Az Ausztriában egymásnak eső riválisokat a 3. szabadedzésen leggyorsabb Mercedesek követték ezúttal Hamilton–Russell sorrendben, majd következett Leclerc, Albon, Piastri, Pérez, Sainz és Cunoda. Hamilton aztán 1:37.134-re javított még intereken, majd Russell zárkózott rá 81 ezredre, és Piastri is javított, amivel feljött harmadiknak.

Mindez azonban teljesen jelentéktelen volt a folytatásra nézve, hiszen még 9 perc volt hátra, amikor szép sorban mindenki elkezdte feltenni a lágy abroncsokat, amelyeken értelemszerűen sokkal gyorsabb köröket lehetett futni. Ezt elsőnek Valtteri Bottas demonstrálhatta volna, ám nem tudta befejezni a körét, Sergio Pérez ugyanis hibázott a Copse-kanyarban, és elásta az RB20-ast a kavicságyba, amivel biztosította a Q1-es kiesését.

Nyilván a hiba soha nem jön jókor, ám Pérez nem ronthatott volna ekkorát rosszabb időpontban, hiszen az F1-es sajtó folyamatosan azt találgatja, hogy kire és mikor fogják leváltani a gyenge teljesítménye miatt.

Nem volt nagy a hiba, kisebb megcsúszás után Pérez egyenesen kiszaladt a bukótérbe, majd ott csúszott meg a vizes aszfalton és pördült a kavicságyba:

Az újraindítás után nagy volt a sietség, mert az előrejelzés szerint újabb eső volt várható a pályára, így hiába volt még 7 és fél perc az órán, ennyi várhatóan nem állt a versenyzők rendelkezésére a száraz pályán körözéshez. Végül a lehető legnehezebb körülmények között zajlott a Q1 hajrája, mert az eső elérte a pályát, de nem az egészet, és nem annyira, hogy ne lehessen rajta slick gumin menni.

A Red Bull ráadásul kis híján mindkét autójával kiesett, Max Verstappen ugyanis az első mért körén belefutott a Copse-kanyarban szakadó esőbe, amitől megcsúszott, átszánkázott a kavicságyon, és nem sokon múlt, hogy a falban végezze. Mögötte hasonló mutatványt mutatott be Kevin Magnussen is. A hollandnak ezután azon kellett izgulnia, hogy a többi javító pilóta ne pöckölje ki. Egészen a 15. helyig csúszott vissza, ám időközben az eső alábbhagyott, így a folytatásban neki ás másoknak is sikerült javítania.

Verstappen átvág a kavicságyon:

A két Mercedes és a kiesés szele által szintén meglegyintett Ferrarik is érkeztek, és végül Hamilton, Russell, Leclerc, Sainz sorrendben az első négy helyen végeztek, míg Verstappen a 11., Norris pedig a 13. helyen jutott tovább. Összejött a továbbjutás mindkét Williamsnek is, míg ebben a sorrendben Bottas, Magnussen, Ocon, Pérez és Gasly esett ki.

A Q1 végeredménye:

Q2

A második szakasz elején még egy kicsit a nap is kisütött, úgyhogy slick gumikon folytatták a versenyzők, de senki sem tétlenkedett, nehogy megint megérkezzen a csapadék. Hogy mennyivel jobbak voltak a körülmények, remekül szemléltette, hogy Albon kezdésnek 1:27.9-et ment, azaz 1,6 másodperccel jobbat, mint Hamilton Q1-es ideje. Ebben természetesen az is szerepet játszott, hogy a Q2-re engedélyezték a DRS használatát.

Az első körök után a használt gumikon kezdő Norris állt az élen 1:27.432-vel, míg mögötte a szintén használt abroncsokon levő Sainz, Hamilton és Piastri következett, míg az új gumikat használó Verstappen 0,367 másodperces lemaradásban csak a 6. helyet foglalta el. A címvédő ezután egészen a 10. helyig csúszott hátra, de a következő körével javított a 2. helyre Alonso mögé, amiből 3. lett, amikor Sainz vette át a vezetést, majd 4., amikor Piastri állt az élre.

A hajrára fordulva a topcsapatok versenyzői közül Russell volt a legnagyobb veszélyben, lévén csak a 12. helyen állt, de Leclerc sem lehetett nyugodt a 9. pozícióban, főleg annak tükrében, hogy milyen rohamosan javult a pálya – 3 perccel a vége előtt Hülkenberg állt az élre a Haasszal. Verstappen és a Red Bull igencsak a végére hagyta, a holland ugyanis 2 perccel a leintés előtt hagyta el a bokszutcát, hogy jöjjön egyet új gumin, amire szüksége is volt, hiszen folyamatosan csúszott hátrébb, akárcsak Leclerc, aki a 12. helyen kezdte meg az utolsó mért körét (Russell közben javított és feljött másodiknak).

A monacói végül hiába javított, Lance Stroll az utolsó utáni pillanatban megelőzte, így csak a 11. lett és kiesett. Verstappen továbbment, de csak a 6. helyen, 0,237 másodperces hátrányban. Rajta kívül a két McLaren, a két Mercedes, a két Aston Martin, valamint Hülkenberg és Albon biztosította be a helyét a legjobb tízben, míg Leclerc után Sargeant, Cunoda, Csou és Ricciardo voltak a további kiesők. Az RB ausztrálja közel 7 tizeddel maradt el a csapattársától…

A Q2 végeredménye:

Q3

A harmadik szakaszban elsőként Verstappen fejezett be mért kört és 1:26.350-nél állította meg a stoppert, de rögtön utána jött Piastri és Norris, hogy mindketten megelőzzék. Norris 1:26.030-cal több mint 3 tizedet adott neki. De csak addig érezhette nyeregben magát, amíg nem jött meg George Russell, mert miután Hamilton kettéválasztotta a két McLarent, Russell 6 ezreddel megelőzve Norrist átvette az első helyet.

Az első mért körök után tehát Russell, Norris, Hamilton, Piastri, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Stroll, Alonso, Albon volt a sorrend.

A mindent eldöntő körök során Verstappen ezután már a kör elején hibázott és látszólag kicsekkolt a pole-ért folyó küzdelemből, miközben Hamilton és Norris sem kezdte jól a körét. Verstappen ezután javított és egy tizeden belülre került Russell korábbi idejéhez képest, de a harmadik szektora szintén nem lett jó. Nem úgy Hamiltonnak, aki átvette az első helyet, de csak addig, amíg nem érkezett Russell és nem javított ő is. Mivel a két McLaren nem javított, maradt a Mercedes 1-2, azaz a brackley-i istálló kibérelte az első rajtsort a holnapi versenyre.

Norris végzett a 3., Verstappen a 4. helyen, mögöttük pedig Piastri, Hülkenberg, Sainz, Stroll, Albon, Alonso volt a további sorrend.

A Brit Nagydíj időmérő edzésének végeredménye: