back to top
KezdőlapFormula 1Minden másképp alakulhatott volna – kész volt a szerződés, mégis lecsúszott Norrisról...

Minden másképp alakulhatott volna – kész volt a szerződés, mégis lecsúszott Norrisról a Red Bull

-

Helmut Marko felidézte, hogy Lando Norrist még a Forma–1-es bemutatkozása előtt megkörnyékezték, de a McLaren időben közbelépett, és megakadályozták, hogy az energiaitalosok elvigyék előlük a brit versenyzőt. A bikások tanácsadója egy tíz évvel korábbi esetről is beszélt, amikor Fernando Alonsóval folytattak megbeszéléseket.

Könnyen lehet, hogy Lando Norris hamarosan tényleg bejelentkezik az idei világbajnoki címért, hiszen a nyári szünet óta viszonylag jelentős pontmennyiséget dolgozott le a hátrányából Max Verstappen ellen. Utóbbi akár a csapattársa is lehetne most, ha a Red Bullnak még a debütálása előtt sikerül elhappolnia őt a McLaren elől.

Az utóbbi években többször is szóba került a két fél esetleges házassága, és a bikások bevallottan megkörnyékezték a most 24 éves pilótát, aki viszont a wokingiakkal írt alá hosszú távú szerződést. Helmut Marko azonban nemrég elárulta, már azelőtt meg akarták őt szerezni, hogy 2019-ben bemutatkozott a Forma–1-ben, és a McLarennek igencsak résen kellett lennie.

Komoly tárgyalásokat folytattunk, és elkészítettünk egy szerződést Landónak az AlphaTaurihoz, vagyis a Toro Rossóhoz, ahogyan akkoriban hívták – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója az ’Inside Line’ podcast vendégeként. – Sajnos viszont [a McLarennél] rájöttek, és volt egy záradék, amely meggátolta a Lando Norrisszal való együttműködésünket.”

Verstappen dörzsölheti a tenyerét? – Horner nehéz helyzetet lát a McLarennél

Aki most Norris, az évekkel korábban Fernando Alonso volt, legalábbis abból a szempontból, hogy többször is szóba került a leigazolása, de ez egyszer sem valósult meg. Marko elárulta, még a Red Bull sikerkorszaka előtt megkörnyékezték a Renault-nál akkoriban szintén nem élete legszebb napjait élő pilótát, ám nem jártak sikerrel.

Mielőtt elkezdtünk nyerni, nem tudom pontosan, melyik évben, azt hiszem, 2008 lehetett, vagy valahol akörül, beszélgetéseket folytattunk Alonsóval, de szerintem nem vett minket komolyan, így ez nem valósult meg – emlékezett vissza. – Ami viszont a továbbiakat illeti, ahogyan mondtam, büszkék vagyunk a két világbajnokunkra.”

A 81 éves szakember természetesen Sebastian Vettelre és Verstappenre gondolt. Előbbi négy, utóbbi eddig három alkalommal ért fel a csúcsra az energiaitalos istállóval. A Red Bull pedig 2010 óta minden évben elhódította az egyéni világbajnoki címet, amikor az autó alkalmas volt rá, ettől függetlenül érdekes elmerengeni azon, hogy mi lett volna, ha akár Alonso, akár Norris a Red Bull kötelékébe kerül.