back to top
KezdőlapFormula 1Még épp időben elkészült az átalakított Monza, ami a Hungaroringhez hasonló reményeket...

Még épp időben elkészült az átalakított Monza, ami a Hungaroringhez hasonló reményeket dédelget

-

Augusztus 30-án már Forma-1-es autók fognak körözni Monzában, így igencsak kicentizték a pályán zajló felújítási munkálatok első fázisának befejezését az olaszok, ami az első sikán átalakítását is magában foglalta.

Monza számára hasonló követelményeket támasztottak a Forma-1 vezetői, mint amiket a Hungaroring is elkezdett megvalósítani: a pálya modernizációja elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy a klasszikus helyszín biztosítsa a helyét a naptárban. Csak miközben a Magyar Nagydíj jelenleg már 2032-ig szóló szerződéssel rendelkezik, addig az Olasz Nagydíj helye csak 2025-ig biztos.

Az Olasz Automobil Club elnöke, Angelo Sticchi Damiani persze bízik benne, hogy a munkálatok első fázisának befejezésével Monza hamarosan meghosszabbíthatja szerződését, és továbbra is reméli, hogy a szintén csak a jövő évig garantált Imola ugyancsak a naptárban maradhat.

Monzában idén januárban kezdődtek meg a 21 millió eurós költségvetésű munkálatok, amelyek nyomán újraaszfaltozták a teljes pályát, új kerékvetőket helyeztek el, feljavították a vízelvezető rendszert, és a pálya alatt átfutó alagutakat is modernizálták, illetve egy új is épült.

Az átadó során közzétett képek között nem szerepel, ám korábban már beszámoltunk róla, hogy a célegyenest követő 1-es és 2-es kanyar, vagyis a Rettifilo-sikán is ráncfelvarráson esett át, azt jelentősen kiszélesítették, így a megszokott rajt utáni tumultusban jobban elférnek, később pedig könnyebben trükközhetik ki egymást az autók ott.

Fontos változás jön Monzában, belenyúlnak a vonalvezetésbe

Az újranyitás alkalmából szervezett eseményen néhány túraautóval avatták fel az új aszfaltot, a helyszínen pedig tiszteletét tette az olasz infrastrukturális- és közlekedési miniszter, Matteo Salvini is, aki elégedetten nyugtázta a jövőre folytatódó fejlesztések első szakaszának lezárultát: „Betartottuk, amit ígértünk, most már jöhet a telt ház!”