back to top
KezdőlapFormula 1Norris a második győzelméért tepert, de Verstappen ellenállt Imolában

Norris a második győzelméért tepert, de Verstappen ellenállt Imolában

-

Max Verstappen nyerte az Emilia-romagnai Nagydíjat, az utolsó tizenöt kör azonban nem volt olyan nyugodalmas számára, mint a megelőzőek, hiszen Lando Norris veszélyes tempóban zárkózott fel mögé. A Ferrari 2006 óta először dobogós Imolában.

Az első tíz helyen mindenki a közepes keverékeket választotta az egy kerékcserével teljesíthető versenyre, de a 11. helyről induló Sergio Pérez kemények, a bokszutcából rajtoló Fernando Alonso pedig a lágyak mellett döntött.

A rajt első méretein látszólag Norris valamivel jobban elrugaszkodott a második helyről, mint Verstappen, ám a holland már egyértelmű éllovasként fordulhatott be az első kanyarba. Norris mögött Carlos Sainz fogott jó szélárnyékot, de nem maradt helye a brit támadására, így vissza kellett sorolnia Charles Leclerc mögé a negyedik helyre. Oscar Piastrit George Russell és a Cunoda Jukit lerajtoló Lewis Hamilton követte.

Verstappen az imolai verseny délelőttjén még letolt egy etapot a Nürburgringen

A Miamiban látottakkal ellentétben ezúttal nem volt jobb a McLaren tempója a Red Bullénál, Verstappen apró, de biztos lépésekkel elkezdett kiépíteni egy biztonságos előnyt Norrisszal szemben. A sorrend mögöttük sem változott az élmezőnyben, noha Piastri szorongatni kezdte Sainzt.

A közepes keveréken rajtolók már a 10. kör környékén megkezdték a bokszkiállások sorát a hátsó traktusokban, itt pedig Alexander Albon versenye vakvágányra is futott, miután a valószínűleg rosszul felhelyezett gumiszettje miatt csak lassú tempóban volt képes megtenni következő körét. Nem parkolt le a pálya szélére, ahogy az ilyen esetekben elvárt, s visszatért újabb cserére, de a csapat hibáját 10 másodperces stop&go büntetéssel szankcionálták a felügyelők.

Pérez tempója nem volt túl erős a kemény gumikon, ráadásul a 18. körben a Rivazzában a kavicságyba is lecsúszott, amivel öt másodpercet eldobott. Az előtte haladók közül kereket cserélők ugyan Norris vezetésével mind mögötte tértek vissza a pályára, de egy-két kör alatt megelőzték a mexikóit, így a mögé való beragadás nem veszélyeztette a többiek pozícióharcát. Piastrinak viszont sikerült átugrania a bokszban Sainzt azáltal, hogy a Ferrari a kelleténél talán néhány körrel későbbre hagyta a spanyol kerékcseréjét.

Perez a 38. körben állt ki végül a bokszba, s friss lágy gumijai által immár ő lehetett elemében a keményeken lévő többiekkel szemben. Néhány kör alatt visszakapaszkodott a 8. helyre – Cunoda és Nico Hülkenberg voltak ekkor mögötte pontszerző helyen –, s 20 köre volt, hogy megpróbálja beérni az ekkor már fél perccel előtte álló Hamiltont, aki korábban egyszer maga is hibázott.

Ekkor, 20 körrel a vége előtt, amikor már senkinek sem maradt hátra tervezett kerékcseréje, Verstappen 7 másodperccel vezetett Norris előtt, akire viszont a kemény gumikon felzárkózott Leclerc, noha a monacói lendületét megakasztotta, amikor egy alkalommal átvágta a Variante Alta sikánt.

Ezután némileg váratlanul Verstappen előnye kezdett csökkenni: a holland a rádión arra kezdett panaszkodni, hogy az autója „nem kanyarodik”, ráadásul a pályahatárok túllépésével is egyetlen vétségre volt már csak a büntetéstől. Hét körrel a vége előtt 2 másodpercre zárkózott fel a címvédő mögött Norris. A remélt gigászi összecsapás azonban elmaradt, a végére Norris is elveszítette a tapadást és egy időre 1,5 másodperc környékén állandósult a lemaradása. Az utolsó körben azért egy másodpercen belülre került, majd a leintés után amiatt sajnálkozott, hogy nem állt rendelkezésére még egy-két kör az előzési kísérlethez.

Verstappen így megszerezte szezonbeli ötödik győzelmét, a Miamiban győztes Norris bár duplázni nem tudott, de ismét dobogós, Leclerc révén pedig a Ferrari először ünnepelhetett a dobogón a négy éve visszatért Imolában Michael Schumacher 2006-os győzelme óta.

Piastri, Sainz, Hamilton, Russell, Pérez, Stroll és Cunoda lett a többi pontszerző. Pérez a lágy gumikon sem tudott a Mercedesek közelébe kerülni, így Russell kényelmesen kihajthatott még egy kerékcserére, amivel bár elveszített két pontot Hamiltonnal szemben, ám szerzett egy extrát magának és a csapatnak a leggyorsabb körrel.

A verseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Hátrány Kör
1 Max Verstappen Red Bull-Honda RBPT 63
2 Lando Norris McLaren-Mercedes 0.725 63
3 Charles Leclerc Ferrari 7.916 63
4 Oscar Piastri McLaren-Mercedes 14.132 63
5 Carlos Sainz Ferrari 22.325 63
6 Lewis Hamilton Mercedes 35.104 63
7 George Russell Mercedes 47.154 63
8 Sergio Pérez Red Bull-Honda RBPT 54.776 63
9 Lance Stroll Aston Martin-Mercedes 1:19.556 63
10 Yuki Tsunoda RB-Honda RBPT 1 kör 62
11 Nico Hülkenberg Haas-Ferrari 1 kör 62
12 Kevin Magnussen Haas-Ferrari 1 kör 62
13 Daniel Ricciardo RB-Honda RBPT 1 kör 62
14 Esteban Ocon Alpine-Renault 1 kör 62
15 Zhou Guanyu Sauber-Ferrari 1 kör 62
16 Pierre Gasly Alpine-Renault 1 kör 62
17 Logan Sargeant Williams-Mercedes 1 kör 62
18 Valtteri Bottas Sauber-Ferrari 1 kör 62
19 Fernando Alonso Aston Martin-Mercedes 1 kör 62
Alexander Albon Williams-Mercedes 51