back to top
KezdőlapFormula 1Nem kellene ezt csinálnia – világbajnok honfitársa aggódik Norrisért

Nem kellene ezt csinálnia – világbajnok honfitársa aggódik Norrisért

-

Lando Norris nemcsak akkor nem rejti véka alá a véleményét, amikor Max Verstappent kell ostorozni, hanem akkor sem, amikor saját magát. Világbajnok honfitársa szerint azonban jobban tenné, ha nem lenne ennyire kemény.

Hiába volt megint a McLaren a leggyorsabb autó, Lando Norris a Brit Nagydíjon sem tudott nyerni vele, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy az utolsó etapra közepes helyett lágy gumikat kapott. A kiállása előtt vezető, de végül Lewis Hamiltonnal és Max Verstappennel szemben is alulmaradó brit szemmel láthatóan csalódott volt, amiért nem sikerült győznie a hazai versenyén, és szokásához híven kíméletlen őszinteséggel nyilatkozott.

„A hétvégén egyértelműen mi voltunk a leggyorsabbak, mindig ott voltunk az első helyen vagy annak környékén, de tovább kell dolgoznunk csapatként. Nekem tovább kell dolgoznom magamon, és megpróbálni összerakni a dolgokat, miközben olyan sok a pozitívum. Rengeteg a jó dolog, az olyan dolog, ami a helyén van, de frusztráló, amikor ebben a szezonban már néhányszor eldobtunk valamit, ami a miénk kellett volna legyen.”

„Az utóbbi időben sokat hallottam ezt, ezért utálom ismét ezt mondani, de igen, annyi minden jól megy, viszont az utolsó kiállásnál eldobtuk a győzelmet. Még ha tökéletes időzítéssel állok is ki, a döntés, hogy a lágy gumikat tesszük fel, nem a jó döntés volt. Lewis akkor is megnyerte volna [ha egy körrel korábban állok ki]. Két döntés a részünkről és minden odalett, ami különösen itt csalódáskeltő” – mondta az egyszeres futamgyőztes.

McLaren, ünneplés. Brit Nagydíj, Norris, Brown, Piastri
Azért mosolyogni is tudott / Fotó: McLaren

Norris vélhetően amiatt is ennyire csalódott, hogy Max Verstappen zsinórban negyedik versenye növelte az előnyét az összetettben, ami mostanra már 84 pont. Mivel eddig a legnagyobb deficit, amit valaki behozva világbajnok lett, 46 pont (Verstappen 2022-ben Leclerc-rel szemben), Norris gyakorlatilag lemondhat az idei címről, különösen úgy, hogy két éve Verstappen a szezon elején, és nem annak felénél volt ekkora lemaradásban.

Norris túlságosan kimutatja az érzelmeit?

Noha teljesen más okból kifolyólag, mint az Osztrák Nagydíj után, Norris most sem próbált diplomatikus lenni, csak most nem mást, hanem magát ostorozta. Ez pedig aggasztja Jenson Buttont, 2009 világbajnokát, mondván üdvözlendő, ha valaki nem rejti el az érzelmeit, de ez már talán túl sok, és hátrányba hozhatja Norrist a riválisokkal szemben.

„Landónak kicsit óvatosabbnak kell lennie az érzelmeivel. A legutóbbi és ezen a versenyen is nagyon lehúzta magát, ez pedig könnyen kicsúszhat az irányítása alól. Tudjuk, mennyire fontos, hogy mentálisan a megfelelő állapotban legyél. Annyira tehetséges, hogy nem akarom, hogy túlságosan önmarcangoló legyen, és a következő versenyre ne kerüljön ismét megfelelő állapotba. Illetve a riválisaidnak sem akarod elárulni, hogy magad alatt vagy, mert ez olyan gyengeség, amit nem akarsz kimutatni. Imádnivaló, hogy kimutatja az érzelmeit, és nagyszerű nekünk, nézőknek, de én a versenyképesség oldaláról közelítem meg. Nem szabadna ennyire lehúznia magát” – vélekedett Button a Sky Sports adásában.

A tökéletes Hamilton is kevés lett volna – így úszott el a McLaren kettős győzelme Silverstone-ban