back to top
KezdőlapFormula 1Norris: Mi voltunk a leggyorsabbak, de ezt elrontottam

Norris: Mi voltunk a leggyorsabbak, de ezt elrontottam

-

Lando Norris saját hibájának tudja be, hogy nem ő lett a Spanyol Nagydíj győztese.

A McLaren brit pilótája hajszállal elcsípte a pole-t Max Verstappen orra elől a szombati időmérő edzésen, a startnál azonban két pozíciót is veszített: miközben a hollandot igyekezett a pálya belső szélére szorítani, George Russell a szélárnyékot kihasználva megjelent a külső íven, s végül mindketten megelőzték Norrist az első kanyarban.

A Miami Nagydíj győztese ezt követően elcsúsztatott taktikával igyekezett ledolgozni a hátrányát – riválisainál 6-8 körrel későbbre halasztotta első kerékcseréjét, így frissebb gumijaival könnyen vissza is zárkózott a második helyre, s közeledni tudott Verstappenhez is. A második kerékcseréket követően azonban tíz körrel a leintés előtt megakadt a lendülete, nem tudott veszélyes közelségbe férkőzni a holland mögött, így a két héttel ezelőtti montreali fordulóhoz hasonlóan ezúttal is be kellett érnie a második hellyel.

Russell csodarajtja és Norris agresszív taktikája sem tudta megállítani Verstappent Barcelonában

Amikor a futam után az interjút készítő Daid Coulthard azzal fogadta honfitársát, kevésen múlt, hogy megnyerje a versenyt, Norris kijavította őt, majd magára vállalta a felelősséget a vereség miatt.

„Nem meg tudtam volna nyerni, hanem meg kellett volna nyerni – fogalmazott Norris. – Rosszul rajtoltam, ilyen egyszerű. Az autó hihetetlen jó volt ma, egyértelműen mi voltunk a leggyorsabbak, de az elején vesztettem el a versenyt. A sok pozitívuma mellett egy negatívuma volt a napnak, de az el is rontott mindent. Nem tudom, hogy valamit rosszul csináltam-e. Csak egy kicsit veszítettem Maxhez képest, hiszen nem ért teljesen mellém, inkább a külső íven érkező George volt az, aki megzavart. Szép munka volt a Red Bulltól és Maxtől, ezt a feladatot is elvégezték, az viszont frusztráló, hogy mi elveszítettük.”

Norris a mostani második helye és leggyorsabb köre révén 150-re tornázta fel pontjainak számát, ezzel átugrotta a 148-on álló Charles Leclerc-t, és karrierje során először a világbajnoki tabella második helyén szerepel a neve. Verstappen mögött már tetemesebb, 69 pontos a hátránya, ám a McLaren tempójában és a következő két hétvége versenyhelyszíneiben bízva újabb győzelmeket remél.

„Ausztria és Silverstone a kedvenc pályáim között vannak, ahol rendszerint jó eredményeket érek el. Izgatott vagyok, jó sorozatban járunk, csak rendbe kell hoznom néhány apróságot, és mi leszünk a csúcson” – mondta határozottan Norris, akit az elmúlt hat futam során már ötödször választott meg a közönség a nap legjobb versenyzőjének.