back to top
KezdőlapFormula 1Két külsős versenyzője is lehet a Red Bullnak? Már Piastri is náluk...

Két külsős versenyzője is lehet a Red Bullnak? Már Piastri is náluk szimatol

-

Újabb réteget vihet a Forma-1 jövő évi pilótapiaci mozgásaiba Helmut Marko kijelentése, aki szerint a Red Bull egyik jelenlegi fő riválisát, Oscar Piastrit próbálja beprotezsálni a csapathoz menedzsere.

Bár papíron már nem sok nyitott kérdés maradt a 2025-ös versenyzői helyezkedésben, az esetleges helycserékkel kapcsolatos hírek a szezon végének közeledtével sem hagynak alább, a Red Bull pilótáinak bizonytalan közeljövője pedig már most megnyithatta a 2026-ra szóló egyeztetéseket is.

Sergio Pérez sorsa a jövő évre is szóló szerződése ellenére továbbra is veszélyben van a mexikói pilóta tartósan gyenge formája miatt, aminek nyomán immár a Red Bull konstruktőri második pozíciója sem tűnik tartósnak a kapaszkodó Ferrarival szemben. Max Verstappen pedig elvileg 2028-ig szóló elköteleződést írt alá, ám semmiről sem lehetett idén többet hallani, mint hogy záradékoknak köszönhetően ennél jóval korábban távozhat, 2026-ra ugyanis a Mercedes és az Aston Martin is kivetette rá a hálóját.

A Red Bullnak így folyamatosan rajta kell tartania a szemét az aktuális versenyzői kínálaton, a tanácsadó Helmut Marko pedig most egyetlen mondattal berántott egy nagy nevet, Oscar Piastrit is a kalapba.

Piastri hite egyszer megingott abban, hogy az F1 csillaga lehet

„Mondjuk úgy, hogy Mark Webber intenzív tárgyalásokat szeretne” – idézi a csapat pilótaügyeinek előszámú felelősét az F1-insider. Webber ugyanis Piastri menedzsere, ráadásul 2013-ig maga is a Red Bull versenyzője volt, így közeli kapcsolatot ápol az istálló vezetőségével. A lap szerint az ausztrál a 2026-os szezon kapcsán puhatolózik védence számára, elsősorban Verstappen lehetséges távozására alapozva. Az idén kétszeres futamgyőztessé lett Piastri ugyan 2026 végéig szintén szerződéssel rendelkezik jelenlegi csapatával, a McLarennel, ám jól tudható, hogy napjainkban ezek már aligha vannak kőbe vésve.

A második F1-es szezonját töltő ausztrál hamar a mezőny egyik legnagyobb ázsiójú versenyzőjévé vált, ám az év zárószakaszában Lando Norris bajnoki esélyeiért kell dolgoznia – a brit az időmérőkön idén egyértelműen erősebb Piastrinál, ám a versenyeken többször is kihasználatlanul hagyott lehetőségeket, s nemcsak az ausztrálnak nem fűlik a foga a segítői szerepkörhöz, de például Verstappen szerint sem méltó ez hozzá.

Piastri a legújabb jele annak, hogy a Red Bull továbbra is nyitott a házon kívüli keresgélésre. Bár az Austinban remek felzárkózással és pontszerzéssel visszatérő saját versenyzőjük, Liam Lawson erősítette esélyeit arra, hogy már jövőre akár Pérez utódja legyen a nagycsapatnál, az sem titok, hogy az ő esetleges helyetteseként is szóba jött egy külsős pilóta: a Williamsnél váratlanul erős évközi bemutatkozást produkáló Franco Colapintót a Szingapúri Nagydíj után maga Marko is méltatta, a planetf1 értesülései szerint pedig a grove-iak 2025-ös üléséről már lemaradó argentint számításba vették az RB jövő évi egyik ülésére is, amennyiben Lawson – vagy éppen Cunoda Juki – feljebb lépne. Ez azt is jelentené, hogy a Red Bull egyelőre még mellőzné a saját juniorprogramjának legmagasabb fokán járó pilótát, az F2-es bajnoki címért harcoló Isack Hadjart.

Színjátékot ad elő a Red Bull? – nem biztos, hogy vége van a botránynak