back to top
KezdőlapFormula 1A volt Red Bull-alkalmazott kotyoghatta ki a bikások titkait a McLarennek

A volt Red Bull-alkalmazott kotyoghatta ki a bikások titkait a McLarennek

-

A korábbi csapatfőnök azt gyanítja, a McLaren idei szárnyalásához igencsak sok köze van egyetlen embernek, akit a wokingiak tavaly a Red Bulltól szereztek meg.

Noha sokszor sokan hangoztatják, hogy napjaink Forma–1-ében nincsen olyan, hogy egy csapat hirtelen akár csak tizedmásodperceket is találjon egyetlen fejlesztéssel, és a minden eddiginél kifinomultabb autókat mérnökök hada fejleszti vért izzadva apró lépésenként ahhoz, hogy végül odaérjenek az élre, Otmar Szafnauer, az Alpine, a Racing Point és a Force India korábbi csapatfőnök szerint ettől még igenis lehet komoly hatással a versenyképességre egyetlen ember érkezése.

A román származású szakember úgy véli, a McLaren idei szárnyalásában is kulcsszerepet játszik a csapatnál idén januárban a mérnöki és a tervezői részleg technikai igazgatójaként munkába álló Rob Marshall, aki azelőtt 17 éven át dolgozott a Red Bullnál. „Egyértelműen lehetséges, hogy jön egy ember és azt mondja: »A Red Bull titka ez és ez, ebbe az irányba kellene mennetek. Ez egyértelműen lehetséges. Amikor az ember olyasmit hall, hogy aerodinamikai teljesítményre tettek szert az autó mechanikai részeinek megváltoztatásával, te pedig tudod, hogy mik ezek és miként tesznek hozzá a teljesítményhez, akkor a megfelelő irányba tudod állítani a csapatot, hogy ők is arrafelé keresgéljenek” – idézi a Sports Illustrated Szafnauert.

„Utána ebbe az irányba indulsz el és teljesítményre teszel szert. Egy ember abszolút jelenthet különbséget, különösen ilyen nagy szabályváltozás esetén – utalt a 2022-ben visszatérő szívóhatású autókra. – Ha [a Red Bullnál] volt olyan mechanikai alkatrész az autón, ami másoknak nem, akkor ez megtörténhet. Nem mondom el, hogy mi volt az, de úgy gondolom, hogy teljesítményt lehet nyerni ezen a területen, ami nem pusztán az aerodinamika, de javítja azt.”

Hogy mire gondolt pontosan, azt a volt csapatfőnök tehát nem árulta el, de minden bizonnyal a Red Bull spéci felfüggesztésére, amely nagy szerepet játszott/játszik abban, hogy az energiaitalos istálló hatékony legyen az aerodinamika terén. Hogy miként, arról testvéroldalunkon az alábbi cikkben írtunk.

Nemhogy visszafogta, még segítette is a Red Bullt a tavalyi szabályváltozás