back to top
KezdőlapFormula 1Ezért rúghatja ki a Red Bull hamarosan Pérezt, még ha fizetnie is...

Ezért rúghatja ki a Red Bull hamarosan Pérezt, még ha fizetnie is kell majd érte

-

Sergio Pérez biztos benne, hogy nemhogy az idei szezon végéig, de még jövőre is a Red Bull pilótája lesz, a valóság azonban az, hogy nagyon inog a mexikói versenyző helye. Na de ki válthatja őt és hogyan?

Mióta aláírta 2025 végéig szóló szerződéshosszabbítását, Sergio Pérez 11 pontot tudott összekaparni azzal az autóval, amelynek testvérével Max Verstappen toronymagasan vezeti a pontversenyt. Nem véletlen, hogy a sajtóban folyamatosan a mexikói pilóta szezon közbeni leváltása a téma, és könnyen előfordulhat, hogy az augusztusi nyári szünet után már nem ő lesz a háromszoros világbajnok csapattársa.

Lawson villantott

A Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján több mértékadó külföldi lap is arról számolt be, hogy a 2024-es Red Bullt a Brit Nagydíj után filmes napon – azaz 200 km-ben limitálva, a versenyhétvégéken használthoz képest rosszabb teljesítményű demógumikon – vezető Liam Lawson meggyőző teljesítményt nyújtott, és a csapat értékelése alapján néhány tizeden belül volt Max Verstappenhez képest. Mivel az Emilia-romagnai Nagydíj óta csapattársához képest az időmérőkön rendre fél másodpercnél nagyobb távolságra levő Pérez akkor képes hozni ezt a szintet, ha formában van, és minden klappol nála, rögtön felmerül a kérdés, hogy amennyiben egy szinte még újonc, a mexikóinál nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező pilóta már most tudja ezt, nem érné-e meg minél hamarabb Pérez helyére ültetni őt.

Persze teljesen más teszten jól teljesíteni és élesben, de amennyiben Lawson képes lenne rögtön az élmezőny második felében kezdeni és legalább rendszeresen pontot szerezni, jelen állás szerint az is többet érne a Red Bullnak, mint az utóbbi 6 futamon szerzett 15 pont Péreztől.

Liam Lawson, RB
Lawsonnak már nem sokáig kell a boxfalon ücsörögnie? / Fotó: Rudy Carezzevoli/Getty Images/Red Bull Content Pool

Cunoda is képben lehet?

Olyan szempontból természetesen furcsa lenne Lawson mélyvízbe dobása, hogy a ranglétrán ketten is állnak előtte: Cunoda Júki és Daniel Ricciardo. Utóbbi idei teljesítménye ugyanakkor semmilyen szempontból nem indokolja, hogy visszakerülhessen az anyaistállóba, és sajtóhírek szerint mostanra a 35 esztendős ausztrálnak inkább a jelenlegi ülése és az F1-es jövője a tét. A Ricciardót rendszeresen verő Cunoda viszont jóval tapasztaltabb Lawsonnál, a The-Race.com értesülései szerint Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója pedig abszolút el tudná őt képzelni Pérez helyén a nyári szünet utántól, Christian Horner csapatfőnök azonban nem pártolja ezt a lépést. És mivel a Red Bullon belüli belviszály alakulása során a pilótákkal kapcsolatos döntésekben Horner felé billent a mérleg nyelve, ez bőven elég ahhoz, hogy Cunoda Lawson mögé kerüljön az esetleges utódlási sorrendben.

Cunoda szerint igazságtalan lenne, ha nem ő kapná meg Pérez ülését

Pérezt kivásárolhatja a Red Bull

A Magyar Nagydíj csütörtöki napján tartott sajtóbeszélgetésen Pérez gyakorlatilag hozta ugyanazt, amit Silverstone-ban, és az elkötelezettségét bizonygatta – amit továbbra sem kérdőjelez meg senki, mivel nem is azzal, hanem a teljesítményével van a baj. „Nincs semmi újdonság, ez újabb két futam lesz nekünk, amelyeken vissza akarunk térni a csúcsformánkhoz. Számomra és a csapat számára is ez a prioritás. A héten visszatértem a gyárba, a legfontosabb számunkra pedig az, hogy visszatérjünk a néhány futammal ezelőtt mutatott formánkhoz. Tényleg ez a legfontosabb.”

Amikor arról kérdezték, hogy van-e teljesítményzáradék a szerződésében, ami alapján a Red Bull a nyári szünetben megválhat tőle, kijelentette, hogy 2025 végéig a csapat tagja lesz. „Nincs semmi, aminek köze lenne… Nyilván a szerződésemről nem beszélhetek, csak annyit mondtam, hogy a következő két verseny fontos a számomra. Jó hangulatban akarok elmenni a nyári szünetre, és szerintem a garázsban az én oldalamon dolgozóknak is jót tenne ez. Másról nem beszéltem. Teljes mértékben arra koncentrálok, hogy teljesítsek, és itt leszek [a nyári szünet után] és jövőre is, ebben semmi nem változott. Teljes mértékben elkötelezett vagyok.”

A The-Race szerint nincs ponttal kapcsolatos záradék Pérez szerződésében, de más módon a Red Bull leválthatná őt a nyári szünetben, azaz tulajdonképpen ki kellene vásárolni őt a szerződéséből. Az összeget meghatározhatja az, hogy Pérez milyen kitűzött teljesítménycélokat nem ért el, de a fizetésének nagysága is.

Sergio Pérez, Red Bull, Magyar Nagydíj
Pérez biztos a maradásában, legalábbis kifelé / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Nem csak Pérezen múlik?

A mexikói pilóta a Hungaroringen nagyrészt magára vállalta a gyenge teljesítményt, és Max Verstappen is kitért arra, hogy igazságtalan lenne mindenért a csapattársát okolni. „Nos, mindenekelőtt nem teljesítettem 100%-on, amikor nehéz helyzetbe hoztam magam. Nagy mértékben felelősséget vállalok ezért – mondta a 34 esztendős versenyző. – Nyilván a különböző versenyeken számos körülmény felmerült, úgyhogy amikor az ember belekerül ebbe az ördögi körbe, sok minden összejön. Silverstone-ban nagyon erős péntekünk volt, de aztán elrontottam az időmérőt, úgyhogy a stratégiával tizenkilencre lapot húztunk, de nem jött be. A legfontosabb, hogy túl régóta vagyok már itt ahhoz, hogy ne tudjam, csak az számít, hogy Abu-Dzabiban hol állok majd. Ezért menjünk tovább a hullámvasúton és remélhetőleg nagyon hamarosan visszatérek a formámhoz.”

„Nem tagadhatjuk, hogy az utóbbi néhány verseny kicsit nehéz volt a számára, de azt mondanám, hogy néhányon kicsit balszerencsés is volt – mondta Verstappen. – Jobban akar teljesíteni, és tudom, hogy nagyon keményen dolgozik, szóval nem vesz készpénznek semmit, vagy ilyesmi. Remélhetőleg itt [a Hungaroringen], ahol az autó talán kicsit jobban passzol a stílusához, minden jobban egyben lesz, és jobban működhet neki.”

„Csak a teljesítményre kell koncentrálnunk, az autónkat olykor nehéz volt vezetni péntekenként, és mindig a jó egyensúlyt üldöztük. Versenyzőként nagyon nehéz következetesnek lenni, mert mindig különböző egyensúly-problémákkal kell megküzdeni, ezért nem teljesen fair azt mondani, hogy minden az ő hibája, mert az elmúlt néhány versenyen még nekem is nagy kihívást jelentett a legjobbat kihozni az autóból” – védte meg Pérezt Verstappen.

Jön a 39., de milyen volt az első Magyar Nagydíj? – mutatjuk! (képek)