back to top
KezdőlapFormula 1Sargeant: Az F1 hamarosan megelőzi a NASCAR-t Amerika kedvenc motorsportjaként

Sargeant: Az F1 hamarosan megelőzi a NASCAR-t Amerika kedvenc motorsportjaként

-

A Forma-1 jó úton halad, hogy megelőzze a NASCAR-t, mint a legnépszerűbb autóversenyzési forma Amerikában – állítja az ország új versenyzője.

Logan Sargeant lesz az első amerikai pilóta, aki 16 év után először indul Forma-1-es szezonban, amikor a jövő hónapban a Bahreini Nagydíjon rajthoz áll. Az F1 népszerűsége megugrott, mióta hat évvel ezelőtt az amerikai médiacsoport, a Liberty Media felvásárolta a sorozatot. Sargeant floridai származású, de versenyzői karrierje során javarészt Európában élt. Azt mondja ugyanakkor, hogy hazájában egyértelműen megnőtt az érdeklődés a királykategória iránt.. A 22 éves versenyző a Williams mai bemutatkozó rendezvényén a médiának, köztük a RaceFansnek nyilatkozott erről:

„Majdnem akkorának tűnik, mint a NASCAR és az IndyCaré, ha nem nagyobbnak. Nehéz megmondani anélkül, hogy látnám a számokat, de úgy tűnik, igen népszerű, és ez pozitívum.”

Míg az IndyCar népszerűsége meredeken csökkent, amikor a sorozat a kilencvenes években a rivális CART és IRL sorozatokra szakadt, a NASCAR régóta hatalmas vonzerő az amerikai rajongóknak, bár népszerűsége az elmúlt években némileg csökkent. Így folytatta Sargeant:

„Egyértelmű, hogy van egy csomó megrögzött IndyCar- és NASCAR-rajongó, akiknek nem mindig tetszik a dolog. De azt hiszem, ahogy a sportág Amerikában fejlődik, ez lesz a legnagyobb, ha már most nem az, akkor rövidesen azzá válik.”

A Netflix Drive to Survive című sorozatának népszerűségét széles körben elismerik azért, hogy a sportágra felhívta a rajongók figyelmét Amerikában. Sargeant elmondta, hogy azt vette észre, hogy egyre többen érdeklődnek a száguldó cirkusz iránt:

„Ha őszinte akarok lenni, nem hiszem, hogy annak idején bárkit is érdekelt volna, bárki is értette volna, hogy mi ez. Vicces, hogy mostanában az emberek írnak nekem SMS-t, és azt írják: „Hé, rájöttem, hogy ez végül is mekkora dolog lehet, vagy hogy az F1 milyen nagy dolog volt.” Teljesen más világ van már Amerikában. Ott most mindenki tudja, mi a Forma-1. Jó látni az átmenetet, és remélhetőleg tovább fejlődik.”

A Liberty keményen dolgozik azon, hogy a sportágat Amerikában is terjeszkedjen, így idén egy harmadik futammal bővítette az országot. Sargeant idén Miamiban, Austinban és Las Vegasban is kiáll a hazai közönsége elé. Így zárt ezért:

„Úgy gondolom, hogy a sportágba megérkezni, egyenesen egy olyan évbe, ahol három amerikai nagydíj is lesz, különleges lehetőség és kiváltság is egyben. Az F1 Amerikában egyértelműen a csúcsra ért, és még mindig felfelé ível, ami hatalmas pozitívum. Láthatjuk, hogy mennyi kérdés érkezik a barátoktól, a családtól, és hogy az emberek mennyire kíváncsiak a sportra. Ez mutatja, hogy mennyire is növekszik Amerikában.”

Váratlan bejelentést tett a Williams miközben leleplezte milyen lesz az autója